Header Ads

Το σχέδιο της κυβέρνησης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Συνολικό σχέδιο φοροελαφρύνσεων, στοχευμένο και χωρίς «υπερβολές» εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να παρέχουν απαραίτητο «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις που εξαιτίας της πανδημίας έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Πρόθεση των αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δοθεί η απαιτούμενη στήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικές ανάγκες. Σε αυτή τη βάση κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα στήριξης είτε μέσω επιδομάτων, είτε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης θα συνεχιστούν, όπου είναι αναγκαίο και τους επόμενους μήνες.

Ο σχεδιασμός δεν εξαντλείται στο δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις στοχευμένα μέτρα να συνεχιστούν και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ειδικά για τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών. Η επιλογή αυτή έγινε καθώς τα στοιχεία του διαστήματος που έχει περάσει, αλλά και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, δείχνουν ότι αυτοί είναι οι κλάδοι που θα δεχθούν τη μεγαλύτερη πίεση. Στόχος είναι να στηριχθούν προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες, αλλά και να μην συμπαρασύρουν και άλλους κλάδους που συνδέονται άμεσα.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Το σχέδιο για το επόμενο διάστημα ωστόσο δεν θα βασιστεί μόνο στην στήριξη όσων έχουν πληγεί, αλλά κυρίως σε κινήσεις που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για αυτό το σκοπό το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια παρεμβάσεων, είτε με απευθείας μείωσης φόρων, είτε με ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σκέψεις υπάρχουν για τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ, είτε για τη μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό στο χαμηλό συντελεστή, για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης. Η σκέψη είναι οι παρεμβάσεις να γίνουν άμεσα, ώστε να περιοριστεί το φορολογικό βάρος στην τελική τιμή για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.

Τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε προϊόντα ευρείας κατανάλωση, όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί και τα αναψυκτικά, τα οποία προσφέρονται από καταστήματα εστίασης. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση των συντελεστών να περάσει στην τελική τιμή, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση στα συγκεκριμένα κατάστημα.

Αντίστοιχες κινήσεις εξετάζονται και στον κλάδο του τουρισμού με μείωση ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών βαρών, προκειμένου να μειωθεί η τελική τιμή και να γίνει ελκυστικότερο, αλλά και ανταγωνιστικότερο το προϊόν. 

Μείωση προκαταβολής φόρου

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και το σενάριο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση της προκαταβολής από το 100% που είναι σήμερα, στο 70% και το μεγαλύτερο αριθμό των επιχειρήσεων και στο 50% για όσες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημία. 

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.  Σημαντικό ρόλο θα παίξει η απόφαση εάν το μέτρο θα αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος ή θα εφαρμοστεί από του χρόνου. Στην πρώτη περίπτωση το δημοσιονομικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς θα αφορά τις φορολογικές δηλώσεις με βάση το οικονομικό έτος 2019, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν κέρδη, άρα θα είναι υπόχρεες προκαταβολής.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.