Header Ads

«Συγνώμη» για το ολοκαύτωμα σε Πύργους και Μεσόβουνο

Συνολικά 426 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από τις κατοχικές δυνάμεις
Τραγικές μνήμες από το παρελθόν θα αναβιώσουν τις επόμενες μέρες στις περιοχές Πύργοι και Μεσόβουνο Εορδαίας, όπου στις 23 και 24 Απριλίου του 1944, συνολικά 426 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από τις κατοχικές δυνάμεις.


Στο ίδιο μέρος θα βρεθούν για πρώτη φορά δέκα μέλη του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Dialogos», τα οποία μετά από επικοινωνία τους με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων αποφάσισαν να μεταβούν στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για τα γεγονότα του '44.

«Πρόκειται κυρίως για Γερμανούς οι οποίοι θέλησαν να προβούν σε αυτή τη συμβολική κίνηση ώστε να εκφράσουν την οδύνη και τη θλίψη τους αλλά και τη συγνώμη τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που συνέβησαν στην περιοχή», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Εορδαίας, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τους Πύργους.

Επισημαίνει δε ότι θα γίνουν τα εγκαίνια μνημείου στην πλατεία του χωριού ενώ θα ψαλεί και επιμνημόσυνη δέηση στο Μεσόβουνο, στο σημείο όπου σκοτώθηκαν τρεις σοβιετικοί στρατιώτες. «Οι εκδηλώσεις στην περιοχή θα κορυφωθούν στις 11 Μαΐου με το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των 318 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στους Πύργους και των 108 θυμάτων στο Μεσόβουνο», προσθέτει.

Εξιστορώντας τα γεγονότα του ολοκαυτώματος, αναφέρει ότι διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μαγιάτικη καταιγίδα» που ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 1944 και ολοκληρώθηκε στις 25 Απριλίου. «Την επιχείρηση καθοδηγούσαν οι Σλέτερ και Εμπερλάιν, δύο αξιωματικοί της Βέρμαχτ. Σκοπός τους ήταν η εκκαθάριση του όρους Βέρμιου από αντάρτικες ομάδες και γενικότερα ο εκφοβισμός του τοπικού πληθυσμού για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις κατοχικές δυνάμεις που κατέρρεαν την περίοδο του 1944. Στο ολοκαύτωμα των Πύργων έχασαν τη ζωή τους 318 άτομα. Ακολούθησε το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου με 108 θύματα ενώ πυρπολήθηκαν το Άνω και το Κάτω Γραμματικό και έγιναν ομαδικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού στην Κουτσούφλιανη», σημειώνει και τονίζει ότι επρόκειτο για τις πιο αιματηρές επιχειρήσεις που έγιναν ποτέ στο βορειοελλαδικό χώρο.
Από το Blogger.