Header Ads

Ενδιαφέρον της EdF για στρατηγική τοποθέτηση σε «Μικρή» ή «Μεγάλη» ΔΕΗ

Το ενδιαφέρον της EdF (Électricité de France) για τη «Μικρή» αλλά και για τη «Μεγάλη ΔΕΗ» μετέφερε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ενρί Πρόλιο.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού πραγματοποίησε χθες ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα για να συζητήσει κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τις δυνατότητες εισόδου στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Η έλευση στην Αθήνα του «αφεντικού» της EdF και όχι κάποιου επικεφαλής της Edison, δίνει σήμα για απευθείας είσοδο του γαλλικού κολοσσού στην Ελλάδα και την πρόθεσή του για στρατηγική τοποθέτηση, που όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ξεπερνάει τα όρια της «Μικρής ΔΕΗ». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η EdF συμμετέχει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της ιταλικής Edison η οποία λειτουργεί από κοινού με τα ΕΛΠΕ δύο μονάδες φυσικού αερίου 800 MW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πρόλιο παρουσίασε στον πρωθυπουργό σενάρια που η EdF έχει επεξεργαστεί ήδη στη βάση του προγράμματος αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Το σενάριο που φέρεται να εξετάζει πιο «ζεστά» είναι η είσοδός της ως στρατηγικού επενδυτή της «Μεγάλης» ΔΕΗ, της εταιρείας δηλαδή που θα προκύψει μετά την απόσχιση των περιουσιακών στοιχείων για τη σύσταση της εταιρείας που θα διατεθεί σε ιδιώτες μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η EdF αναγνωρίζει ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να επιλυθούν θέματα που συνδέονται με την παρουσία της στην αγορά μέσω της Elpedison. Oτι δηλαδή δεν μπορεί να βρίσκεται με «δύο πόδια» στην ίδια αγορά. Για τα ζητήματα αυτά, υπάρχουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την προσπέλασή τους είναι η αποζημίωση των εταίρων της EdF στην Elpedison (ΕΛΠΕ) και η ενσωμάτωση των δύο μονάδων φυσικού αερίου που ελέγχει στην ΔΕΗ. Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο ανατροπής του προγράμματος αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, δίνοντας προβάδισμα στο τρίτο στάδιο που προβλέπει είσοδο στρατηγικού και διάθεση του 17% των μετοχών της εταιρείας έναντι αυτού της «Μικρής» ΔΕΗ που προωθείται ήδη μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Η EdF εξετάζει και τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη «Μικρή» ΔΕΗ. Οι τελικές της αποφάσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα ληφθούν αφού εξεταστούν προσεκτικά και λεπτομερώς όλα τα θέματα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν χθες ότι η έλευση του αφεντικού της EdF στην Αθήνα είναι αποτέλεσμα της προ ενός έτους συνάντησης Σαμαρά - Ολάντ και των δεσμεύσεων του Γάλλου προέδρου για συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η καθυστέρηση ενός έτους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι η EdF ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τον τομέα του ηλεκτρισμού και ανέμενε την εκκίνηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα όπως προδιαγράφονται μέσα από το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αλλά και από την υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, δημιουργούν νέες απαιτήσεις διαχείρισης και σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό φάνηκε και από την απόφαση του πρωθυπουργού να προσλάβει για πρώτη φορά σύμβουλο επί θεμάτων διαχείρισης ενέργειας και ενεργειακού προγραμματισμού. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο Κύπριος κ. Σόλων Κασίνης, τέως διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Βιομηχανίας Τουρισμού και Ενέργειας της Κύπρου. Είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε προσωπικά από το 1977 μέχρι και πρόσφατα των προσπαθειών της Κύπρου να εντοπίσει και να εκμεταλλευθεί πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ίδιος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, που έφεραν το προηγούμενο διάστημα τα γεωτρύπανα της Noble Energy στο οικόπεδο 12. Η επιλογή του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον άξονα «Ισραήλ - Ελλάδας- Κύπρου» για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

kathimerini.gr
Από το Blogger.