Header Ads

Die Welt: Οι Ελληνες φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα βάλει χέρι στις καταθέσεις τους

Μπορεί μετά την τραυματική εμπειρία με το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο όλοι οι αξιωματούχοι να καθησυχάζουν πως το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά, ωστόσο, το εν λόγω ζήτημα ανακύπτει συνεχώς σε διάφορες συζητήσεις με αρκετούς να εκτιμούν ότι από τη στιγμή που πέρυσι «άνοιξε η πόρτα» δεν αποκλείεται να συμβεί εκ νέου.Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt η οποία αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη έντονος φόβος να επιβάλει η κυβέρνηση μια εισφορά επί των καταθέσεων για να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος.

Κάτι τέτοιο θα έφερνε σοβαρές συνέπειες στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς, όπως τονίζει ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «και μία φήμη ακόμη θα μπορούσε να προκαλέσει διαφυγή κεφαλαίου και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η χώρα».

Αλλωστε, η ίδια η Bundesbank προ μερικών ημερών είχε πυροδοτήσει τη συζήτηση για ενδεχόμενο εισφορά επί των περιουσιακών στοιχείων αναφέροντας σε έκθεσή της ότι «Χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα μπορούσαν σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας να καλέσουν άπαξ τους πολίτες τους σε περίπτωση ανάγκης να πληρώσουν».

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, Ελληνες και Κύπριοι έχουν πικρή εμπειρία από τέτοια βήματα, έπειτα από το κούρεμα καταθέσεων με δεκάδες χιλιάδες καταθέτες να χάνουν έως και το 47,5% των καταθέσεών τους άνω των 100.000 ευρώ

Το προηγούμενο φθινόπωρο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για ενδεχόμενη εισφορά επί της περιουσίας της τάξεως του 10% προκειμένου οι χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν το υψηλό τους χρέος. Εκτοτε αναζωπυρώνεται συνεχώς η συζήτηση περί ενός φόρου για τους πλούσιους για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Η Ελλάδα δέχεται συνεχώς προειδοποιήσεις από το Eurogroup να κάνει περισσότερα προκειμένου να βγει από την εξαθλίωσή της. Πολλοί επικριτές κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι πλούσιοι Έλληνες μπόρεσαν να βγάλουν από τη χώρα μεγάλα ποσά. Εμπειρογνώμονες του υπουργείου οικονομικών αντίθετα υπογραμμίζουν τις προόδους τις οποίες η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει όσον αφορά τη φορολόγηση και των περιουσιακών στοιχείων.

Ρουκέτες και από τους ελεγκτές της Τρόικα στην Αθήνα

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, πάντως, αναφέρθηκαν έστω και έμμεσα και οι ελεγκτές της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα αφήνοντας ένα παράθυρο ανοικτό για ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Νγκόγκ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα κούρεμα καταθέσεων σε εφόσον χρειαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε σχέδιο διάσωσης. Επισήμανε πάντως ότι κανένας δεν θα ήθελε να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Σε ερώτηση ο Γάλλος ευρωβουλευτής είπε ότι «πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να αποφύγουμε το σενάριο της Κύπρου. Και όταν συνέβη στην Κύπρο συζητούσαν για κούρεμα κάτω και από τις 100.000 ευρώ, παραβιάζοντας την κοινοτική οδηγία για την προστασία τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα παρεμβαίναμε στον Όλι Ρεν. Θέλουμε να αποφύγουμε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ένα "κούρεμα" καταθέσεων που θα είναι πολύ επαχθές για τους καταθέτες» τόνισε.

«Κούρεμα» θα μπορούσε να γίνει στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ο ίδιος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο η ΕΚΤ δεν υπέστη ζημίες. Αφού αγόρασε 34 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, μπορούσε να γίνει ένα «κούρεμα» μόνο γι' αυτήν. Και αν μας πουν ότι έτσι θίγεται η νομισματική ισοτιμία και δημιουργείται πληθωρισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σήμερα στην ΕΕ έχουμε αποπληθωρισμό».

Πως η υπερφορολόγηση ακινήτων συνδέεται με τις καταθέσεις

Εξαιτίας των προβλημάτων στη συγκέντρωση φόρων οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προβεί σε υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων κάτι που μεταφράζεται και ως έμμεση επέμβαση στις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αρκετοί πολίτες κατέχουν διαμερίσματα που με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν θα μπορούσαν να τα συντηρήσουν. Με αυτό το σκεπτικό η εφορία εκτιμά πως τέτοιοι φορολογούμενοι διαθέτουν κρυφό εισόδημα και επιβάλλει μεγάλους φόρους. Αυτό παρουσιάζει για πολλούς φορολογούμενους στη χώρα που βρίσκεται σε κρίση μια μεγάλη ρύθμιση και επιβάρυνση – ορισμένοι θα πρέπει να αγγίξουν τις καταθέσεις τους.

Στον αντίποδα η συζήτηση θα μπορούσε να κατευθυνθεί κάποια στιγμή προς την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις για τη μείωση του χρέους με τη λογική ότι η φορολόγηση ακινήτων είναι ήδη πολύ υψηλή και δεν μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Πηγή: iefimerida.gr
Από το Blogger.