Header Ads

Ζεμπιλιάδου: Είπαμε από την αρχή όχι στην πώληση της Μικρής ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις Περιφερειακές εκλογές ο Συνδυασμός μας παρουσίασε τη δική του συνεκτική πρόταση για την ενεργειακή πολιτική, στην καρδιά της οποίας κομβικό ρόλο είχε η θέση μας για την ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ.



Στην πρότασή μας τεκμηριώναμε γιατί η πώληση της μικρής ΔΕΗ θα αποτελέσει ολέθριο λάθος, ενώ αντίθετα παρουσιάζαμε ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για να αποτελέσει η ΕΝΕΡΓΕΙΑ τον πυρήνα μιας αναπτυξιακής πολιτικής για ένα βιώσιμο μέλλον της Περιφέρειας αλλά και της Χώρας.

Είπαμε από την αρχή όχι στην πώληση της Μικρής ΔΕΗ γιατί :

Δεν εξυπηρετούνται βασικοί αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι και συγκεκριμένα:


α)δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η δυναμική της ΔΕΗ, και πολύ περισσότερο η ικανότητά της να επεκταθεί στα γειτονικά λιγνιτορυχεία του Κοσσόβου και να αναδειχθεί σε ενεργειακό παίκτη στα Βαλκάνια,

β) δεν εξυπηρετείται ο κοινωνικός στόχος αφού ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος να είναι αβάστακτος για το νοικοκυριό, τον αγρότη, τον έμπορο, τον βιοτέχνη τον βιομήχανο.

γ)δεν διασφαλίζεται η μείωση της τιμής της kwh που θα καθιστούσε ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις

δ) Δεν διασφαλίζεται η κυριότητα της γης και των νερών προς όφελος της περιοχής

ε) Δεν διασφαλίζονται οι μετεγκαταστάσεις

στ) Δεν διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις

ζ) Δεν διασφαλίζεται η επενδυτική προοπτική της επιχείρησης, που αποτελεί και μονόδρομο για τη βιωσιμότητά της.

Η σοβαρότητα των παραπάνω και ταυτόχρονα η γνώση ότι το νομοσχέδιο θα εισαγόταν προς συζήτηση τον Ιούνιο αμέσως μετά τις εκλογές, μας οδήγησαν στην επώδυνη αλλά ταυτόχρονα και πιο καθαρή και δυναμική πρόταση αντίδρασης στην σχεδιαζόμενη πώληση της Μικρής ΔΕΗ.


ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ. ΔΗΛΩΣΑΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΜΕ.
Είπαμε ότι αν εμείς είμαστε η Περιφερειακή Αρχή, η πρώτη κίνησή μας ξεκινώντας από τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι να δούμε τους αρχηγούς των κομμάτων, τους τοπικούς βουλευτές και τον Πρωθυπουργό.
Δηλώσαμε ότι από τις 26 Μαϊου μέχρι της αρχές Ιουνίου το εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα κάνει σαφές στον Πρωθυπουργό ότι αν το νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ ψηφισθεί, τότε καλά θα κάνει να έχει έτοιμο και ένα άλλο άρθρο προς ψήφιση.
Αυτό που θα διορίζει Περιφερειάρχη.
Γιατί εμείς θα είχαμε παραιτηθεί
Στη θέση αυτή, που διατυπώσαμε δημόσια:
1ον σε συναντήσεις με όλα τα σωματεία της ΔΕΗ
2ον σε σταθμούς και σε ορυχεία
3ον σε δημόσιες ομιλίες στην Πτολεμαϊδα, τη Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Κοζάνη,
4ον σε δημόσια δήλωση στα ΜΜΕ
5ον σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις και debate,
είχαμε ζητήσει ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ και οι ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΘΗΚΑΜΕ ΤΟΤΕ.
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ.
Όμως και τώρα δεν είναι αργά.
Μπορούμε ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΟΤΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ.
Εμείς έτσι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και σε κάθε περίπτωση θα συνταχθούμε σε όποια μορφή κινητοποίησης ΚΑΙ ΑΓΏΝΑ αποφασίσει το ΠΣ.
Και θα κλείσω με τη δήλωση μας όπως διατυπώθηκε στις 9 Απριλίου:
Για εμάς η αντίθεσή μας στη πώληση της Μικρής ΔΕΗ, δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα, αλλά η προϋπόθεση επιβίωσης της περιοχής μας.
Είναι η ομόθυμη και ομόφωνη θέση του συνόλου της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα μας προς την Κυβέρνηση. Γι΄ αυτό θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε.

Η κεντρική εξουσία πρέπει να αντιληφθεί ότι μείζονες αποφάσεις, και ειδικά σε σημαντικότατους τομείς όπως είναι αυτός της ενέργειας, δεν είναι δυνατόν να παίρνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Η περιοχή μας, η ενεργειακή καρδιά της χώρας, πλήρωσε τεράστιο περιβαλλοντικό τίμημα όλα αυτά τα χρόνια προσφέροντας στη χώρα την απαραίτητη ενέργεια και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τη μεταχειριστεί μ΄ αυτό τον τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό καλώ τους απερχόμενους και νεοεκλεγέντες αιρετούς να αναλάβουν ανάλογη δέσμευση, εφόσον πιστεύουν πως πάνω απ΄ όλα είναι το συμφέρον του τόπου και όχι τα αξιώματα και να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους αν δεν ικανοποιηθεί η πρότασή μας για απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Πώληση της Μικρής ΔΕΗ

Για τον συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ
η επικεφαλής

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Από το Blogger.