Header Ads

Κουκουλόπουλος: «Η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δόση οξυγόνου για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια»

Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου στην πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων συνεταιρισμών της ΠΑΣΕΓΕΣ




Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιδιώξει να αποτελέσει το πλαίσιο της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προϊόν μιας ευρύτερης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, καθώς ο ρόλος της στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα είναι ουσιώδης.
Τα παραπάνω επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την ομιλία του στην πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων συνεταιρισμών που διοργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 26 Ιουνίου, στην Αθήνα η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ).
«Η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δόση οξυγόνου για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια και πρέπει να την αξιοποιήσουμε σωστά», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόσθεσε δε ότι πριν τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα συναντήσεις τεχνικών ομάδων και φορέων του αγροτικού κόσμου, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή συμφωνία για το πνεύμα που θα διέπει το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί υπόψη των κομμάτων.
«Μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αφετηρία πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας», υπογράμμισε ο κ. Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε να δοθεί στον πρωτογενή τομέα προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμιστεί «συμβολικά» η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι ο κλάδος της ζωικής παραγωγής πρέπει να είναι ο κερδισμένος της νέας ΚΑΠ, ενώ ταυτόχρονα, όπως τόνισε, θα επιδιωχθεί θετικό ισοζύγιο στα νωπά και μεταποιημένα προϊόντα με στόχο τη διατροφική επάρκεια.
Ωστόσο, όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να κερδηθούν δύο στοιχήματα. Το πρώτο όπως τόνισε σχετίζεται με την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η γήρανση του οποίου έχει εξελιχθεί σε διαρθρωτικό πρόβλημα. «Εάν δεν έρθουν νέοι άνθρωποι, αν δεν ανανεώσουμε θεαματικά την ηλικιακή πυραμίδα, γιατί έχει καταντήσει να είναι διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας το πρόβλημα της γήρανσης. Και υπάρχει τάση επιστροφής. Δεν χρειάζεται να εξαναγκάσουμε κανέναν. Υπάρχει φάση επιστροφής. Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε στις κατάλληλες πολιτικές όχι μόνο στα ποσοστά του 2%, ή του 3% από τη νέα ΚΑΠ, αλλά να βρούμε και άλλες πολιτικές» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το δεύτερο στοίχημα αφορά όπως εξήγησε ο κ. Κουκουλόπουλος τη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού και σφιχτού προγράμματος που θα δίνει λύσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τη φορολογία και τη ρευστότητα. Παράλληλα επεσήμανε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη φορολογία των αγροτών και στην περίπτωση που υπάρξει ρύθμιση για το πετρέλαιο θέρμανσης τόνισε πως «δεν μπορεί να μείνει απέξω το αγροτικό πετρέλαιο».

Τροπολογία για τους συνεταιρισμούς

Από τη βήμα της πανελλαδικής σύσκεψης των εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις υδατοκαλλιέργειες θα συμπεριληφθεί τροπολογία για τους συνεταιρισμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να διαφωνεί με τη δημοσιοποίηση των ελέγχων που έχουν γίνει στην ΠΑΣΕΓΕΣ και αποτελεί ένα από τα αιτήματα της.

«Θα πάμε άμεσα σε τροπολογία για το νόμο 4015, χωρίς αντιδράσεις, πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο θα έρθει στη Βουλή τον Ιούλιο», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξουν ριζικότερες βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, προς την κατεύθυνση της ελεύθερης, χωρίς αναγκαστικότητες, λειτουργίας των συνεταιρισμών, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
Πρόσθεσε δε πως «η χώρα χρειάζεται σοβαρό θεσμικό υπόβαθρο και η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ένας από τους θεσμούς αυτούς. Η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών είναι θεμελιώδης προϋπόθεση. Η χώρα χωρίς θεσμούς δεν μπορεί να σταθεί όρθια. Όπου χρειάζεται θα τους αλλάξουμε και θα τους βελτιώσουμε είναι όμως επιβεβλημένο να στηρίξουμε αυτούς τους θεσμούς. Εγώ πιστεύω ότι ως θεσμοί, η κυβέρνηση και η ΠΑΣΕΓΕΣ, πρέπει να συναντηθούμε και έχουμε πολύ δρόμο μαζί να διανύσουμε» δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος.
Τέλος ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της προώθησης της συμβολαιακής γεωργίας από τους ίδιους τους αγρότες και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των Ομάδων Παραγωγών και των συνεταιρισμών, που και η ίδια η ΚΑΠ, όπως είπε, προωθεί τις συλλογικές μορφές οργάνωσης.








Από το Blogger.