Header Ads

Μεγάλη κομπίνα με Κοινοτικές επιδοτήσεις

Μία πολύ σημαντική υπόθεση εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου, εξιχνίασε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την εποπτεία του Οικονομικού Εισαγγελέα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αφού προηγήθηκε εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, που διήρκεσε χρονικά πάνω από έξι μήνες.



Συγκεκριμένα, δύο εγκληματικές οργανώσεις, που λειτουργούσαν, είτε αυτοτελώς, είτε συνεργαζόμενες μεταξύ τους και απαρτίζονταν από 17 στελέχη - μέλη Δ.Σ., νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές 6 ιδιωτικών εταιρειών - προμήθευαν με πλαστές εγγυητικές επιστολές άλλες εταιρείες, προκειμένου αυτές να λάβουν, παράνομα, Κοινοτικές επιδοτήσεις, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων αυτών, εξαπατώντας, τόσο Φορείς της Αυτοδιοίκησης, όσο και το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Η απάτη

Τρεις από τις έξι εταιρείες, που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, τα τελευταία τρία έτη περίπου (από το 2011) λειτουργούσαν στην κυριολεξία ως «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά πλαστών ή/και μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών, που φέρεται να έχουν εκδοθεί από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες προμήθευαν έτσι με τις εγγυητικές αυτές επιστολές διάφορες άλλες εταιρείες ή/και μεμονωμένους επενδυτές, λαμβάνοντας ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες - επενδυτές κατέθεταν τις εγγυητικές αυτές επιστολές, είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ, είτε σε άλλους Φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως Περιφερειακές Ενότητες Περιφερειών, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία κ.λπ., πετυχαίνοντας την εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών για την υλοποίηση σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Αποτέλεσμα της δράσης αυτών των εταιρειών ήταν να ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο με ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικά από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι μια από τις τρεις εταιρίες, έλαβε αμοιβές για την κατάρτιση και προμήθεια των επίμαχων εγγυητικών επιστολών, που ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 1.528.102,74 ευρώ, ενώ η συνολική αξία των εγγυητικών επιστολών που εξέδωσε αθροιστικά υπερβαίνει το ποσό των 30.000.000 ευρώ!

Εξαπάτησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί περίπτωση στην επαρχία, όπου η ίδια εταιρεία, χορήγησε σε άλλη εταιρεία, άκυρη εγγυητική επιστολή ύψους 185.000 € από πολύ γνωστό Βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την οποία ακολούθως κατέθεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πετυχαίνοντας την εκταμίευση του ποσού των 185.000 ευρώ.

Στο «στόχαστρο» και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Όσον αφορά στην εγκληματική δράση των υπολοίπων τριών εταιρειών διαπιστώθηκε ότι κατήρτισαν και κατέθεσαν απευθείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πλαστές εγγυητικές επιστολές, με σκοπό την εκταμίευση χρηματικών ποσών από διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα και συγκεκριμένα:

- Η πρώτη εταιρεία αιτήθηκε την χορήγηση προκαταβολής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε ως δικαιολογητικό πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.730.000 ευρώ, που φερόταν να έχει εκδοθεί από το αλλοδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

- Η δεύτερη εταιρεία αιτήθηκε την χορήγηση προκαταβολής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης ύψους 4.350.000 ευρώ από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Στον σχετικό φάκελο, ως δικαιολογητικό, συνυποβλήθηκε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.345.000 ευρώ, η οποία και πάλι φερόταν ότι έχει εκδοθεί από αλλοδαπό τραπεζικό ίδρυμα.

- Η τρίτη εταιρεία αιτήθηκε την χορήγηση προκαταβολής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης ύψους 9.240.000 € από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Στον σχετικό φάκελο, ως δικαιολογητικό, συνυποβλήθηκε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 9.240.000 €, η οποία και στην περίπτωση αυτή φερόταν να έχει εκδοθεί από αλλοδαπό τραπεζικό ίδρυμα.

Μέχρι στιγμής έχει προκύψει για το σύνολο των εμπλεκομένων εταιρειών ότι, μόνο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσαν πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές ύψους 18.240.000 €.

Με τη διαδικασία αυτή θα εκταμιεύονταν άμεσα υπερπολλαπλάσια χρηματικά ποσά για αναπτυξιακά προγράμματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή σε κάποιες περιπτώσεις από Κοινοτικές επιδοτήσεις.

Συνέχεια των ερευνών και συλλήψεις

Η έρευνα οπωσδήποτε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των επίμαχων εταιρειών, των εμπλεκομένων προσώπων και η τυχόν συμμετοχή τους σε συναφείς εγκληματικές συμπεριφορές.

Για τη μεγάλη αυτή υπόθεση, συνελήφθησαν, ήδη, τρία από τα 17 άτομα, ηλικίας 30, 53 και 59 ετών, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Ανακριτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την υποβοήθηση του ερευνητικού έργου συλλέχθηκε και μελετήθηκε υλικό άνω των 40.000 σελίδων, το οποίο και αξιοποιήθηκε κατάλληλα για την ταυτοποίηση της εγκληματικής δράσης των εμπλεκομένων ατόμων.

epoli.gr
Από το Blogger.