Header Ads

Στ. Τζιμίκας: Τη χρυσοφόρα αγορά των αρωματικών φυτών μπλοκάρει η αδιαφορία του κράτους

Στις ευκαιρίες ανάπτυξης της πολλά υποσχόμενης αγοράς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, καθώς και στην αδιαφορία του κράτους, αναφέρθηκε ο κ. Στέργιος Τζιμίκας, γιατρός και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Διοσκουρίδης ΟΕ, στην οποία λειτουργεί μονάδα μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.


Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή της FMVoice.gr, «Επιχειρηματικότητα & Περιβάλλον», ο κ. Τζιμίκας τόνισε ότι αν εκμεταλλευόμασταν τον φυσικό μας πλούτο, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε τίποτα άλλο στην Ελλάδα για να ζήσουμε, επισημαίνοντας την οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος τόσο στους αγρότες όσο και στην τοπική κοινωνία γενικότερα. «Δυστυχώς όμας, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα κράτος».

Απογοητευμένος από την αδιαφορία του κράτους, το οποίο, όπως διευκρινίζει, τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνει είναι να μαζεύει ψήφους και να δημιουργεί τεμπέληδες, τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης για την εξαγωγή των προϊόντων. «Κάποιοι φορείς έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον για την πιστοποίηση και τσακωνόντουσαν επί 7 ώρες για να δουν τι θα γίνει. Και είπαν τελικά ότι χρειάζονται 7 χρόνια για να γίνει πιστοποίηση, ενώ ένας έξυπνος άνθρωπος δεν θα χρειαζόταν πάνω από 7 ώρες».

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας
Στη χώρα μας λόγω των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών υπάρχουν τα περισσότερα και ποιοτικότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία αποτελούν ελκυστικότατο προϊόν για όλες τις υπόλοιπες χώρες.
«Παγκόσμια η βιομηχανία χρησιμοποιεί πάνω από 1.200 φυτά. Από αυτά τα 900 βρίσκονται στην Ελλάδα, την ώρα που η Γερμανία έχει 5-6, η Αγγλία έχει 4 και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν 8. Η Κρήτη έχει 600, η δυτική Μακεδονία έχει 340. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη σε τόσο πλούσια χλωρίδα. Δεν θα υπήρχαν στην ιστορία ούτε ο Ιποκράτης ούτε ο Διοσκουρίδης, αν δεν είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, την έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια».

Κινέζικα... τα προγράμματα επιδοτήσεων
Από τις αρχές του έτους υπάρχουν και κάποια προγράμματα επιδοτήσεων που στόχο έχουν να ενισχύσουν την ενασχόληση των αγροτών με αυτήν τη νέα εναλλακτική καλλιέργεια.
Όπως, όμως, σημειώνει ο κ. Τζιμίκας, αυτά «είναι κινέζικα για τους αγρότες. Όταν δεν ξέρουν πως καλλιεργείται ένα αρωματικό φυτό, ποιος θα τους δώσει τα φώτα; Ποιος θα τους κατευθύνει; Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα κρατική υπηρεσία που να έχει γεννετικό υλικό από τα 1.000 φυτά που σας είπα; Έστω και ένα γραμμάριο; Έχουν φαγωθεί πολλά λεφτά για τα αρωματικά φυτά τα τελευταία χρόνια. Έχει μια υπηρεσία έστω και μισό γραμμάριο; Οπότε τι να κάνει αυτό το παιδί που στα 25-30 θέλει να ασχοληθεί με το χωράφι»;

Μεγάλος ανταγωνισμός - φθηνά και κακής ποιότητας αρωματικά φυτά
«Στο εξωτερικό που κινούμαι βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά φυτά, δεν μπορούμε όμως, να συναγωνιστούμε ούτε τον Αιγύπτιο, ούτε τον Τούρκο, ούτε τον Ινδό. Εκεί τα μεροκάματα είναι πολύ φθηνά. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάποια άλλα πράγματα να κατεβάσουμε το κόστος. Στο εξωτερικό οι έμποροι δίνουν μέχρι και 30-40% παραπάνω άν ξέρουν ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα. Ποιος όμως θα βοηθήσει; Δεν ασχολείται κανείς».

Κερδοφόρο φυτό η ρίγανη

Όπως αναφέρει ο κ. Τζιμίκας, αν γίνει σοβαρή δουλειά, η ρίγανη θα δώσει δουλειά σε πάνω από 300.000 άτομα. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες τόσο στον άνθρωπο όσο και στις ζωοτροφές είναι μεγάλες, ενώ πουθενά αλλού δεν μπορεί να βρει κανείς τη συγκεκριμένη ποιότητα. «Αν βγάλουμε αυτό το προϊόν στο εξωτερικό με σωστό τρόπο, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει;»
Επίσης, το ελληνικό φασκόμηλο είναι το μόνο που δεν έχει μια τοξικές ουσίες που έχουν τα υπόλοιπα. Το τσάι του βουνού, ελαττώνει την πιθανότητα αλτσχάιμερ, κ.α.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τζιμίκας θέλει να είναι αισιόδοξος. «Η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Αυτοί που αγαπάνε τον τόπο τους και ψάχνουν λύσεις, σίγουρα θα βρουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Βαρβάρα Δημοπούλου
ΠΗΓΗ: fmvoice.gr
Από το Blogger.