Header Ads

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομολογιακό της ΔΕΗ

Της Μανταλένας Πίου

Εντονο ενδιαφέρον φαίνεται ότι συγκεντρώνει η έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΔΕΗ, για το οποίο χθες άνοιξε το βιβλίο προσφορών και κλείνει σήμερα. «Είμαι βέβαιος ότι θα πάει καλά και με πολύ καλό επιτόκιο», δήλωσε χθες, από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου. Κύκλοι της αγοράς μιλούν ήδη για υπερκάλυψη της έκδοσης με επιτόκιο αρκετά κάτω από το 6%, στο οποίο συνέκλιναν οι αρχικές προβλέψεις.


Στόχος της ΔΕΗ είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ, το ακριβές όμως ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο. Για την προώθηση του εγχειρήματος προηγήθηκε roadshow σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι.

Στην επιτυχία της έκδοσης έχει συμβάλει καθοριστικά η αναβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες σε Β από CCC της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από τον οίκο Moody's, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού και την αποκρατικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, της «μικρής ΔΕΗ» αλλά και του 17% της «μεγάλης» ΔΕΗ. Σ' αυτό απέδωσε εξάλλου και ο κ. Παπαγεωργίου το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού EDF για τη ΔΕΗ, όπως εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού ομίλου στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εκδότης του ομολόγου είναι η θυγατρική της ΔΕΗ, Public Power Corporation Finance plc, η οποία προχώρησε σε προσφορά ομολογιών («Senior Notes») 500 εκατ. ευρώ, με συνδυασμό senior notes λήξης το 2017 και senior notes λήξης 2019. Οι oμολογίες θα τελούν υπό την πλήρη και ανεπιφύλακτη εγγύηση της ΔΕΗ και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ προορίζονται για τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων, τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών κ.λπ., όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός. Μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για εξόφληση οφειλών της ΔΕΗ προς φορείς, όπως ΑΔΜΗΕ κ.λπ., εξέλιξη που αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρισμού.

Μάλιστα, αν η ΔΕΗ πετύχει καλό επιτόκιο, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων για να περιορίσει το κόστος δανεισμού, καθώς η συμφωνία που έκλεισε για το προηγούμενο ομολογιακό δάνειο των 2,2 δισ. ευρώ περιέχει όρο για αποκλιμάκωση του επιτοκίου σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής (έως 0,75% με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ).

Ας σημειωθεί ότι και το Δημόσιο έχει αρχίσει να εξοφλεί οφειλές προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της, που έχει πληγεί από τον μεγάλο όγκο των ανεξόφλητων λογαριασμών.

Η έκδοση του ομολόγου καθυστέρησε μερικές εβδομάδες για να μην συμπέσει με το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου.
Από το Blogger.