Scope: Η Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους
Η οίκος αξιολόγησης Scope προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας το 150,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η θετική προοπτική για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Scope Ratings στηρίζεται στην πτώση του δημόσιου χρέους, τη βελτίωση των τραπεζών και τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα ο οίκος, οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην οικονομική σκηνή και να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις αδυναμίες της.
Η Scope προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας το 150,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 132,8% έως το 2029. Αυτό θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο χρέους από το 2009, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, και θα φέρει την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, η οποία έχει υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (BBB+). Αυτές οι προβλέψεις στηρίζονται και στην αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης ύψους 7,9 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ 2026 και 2028.
Η Scope σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, με την κυβέρνηση να αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και 2,5% κατά μέσο όρο για τα έτη 2025-2027. Αυτή η δημοσιονομική επίδοση ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και δημιουργεί θετικές προοπτικές για την οικονομία. Η Scope εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρουσιάζει μικρά δημοσιονομικά ελλείμματα, περίπου 0,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά τους μέσους όρους της ευρωζώνης, με την Scope να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και 1,9% το 2025. Αυτή η ανάπτυξη στηρίζεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, την ενισχυμένη κατανάλωση και τις αυξανόμενες επενδύσεις λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Για την περίοδο 2026-2029, η Scope προβλέπει μια πιο ήπια ανάπτυξη, περίπου 1,4% ετησίως, χωρίς να αναμένονται μεγάλες κρίσεις ή ύφεση.
Παρά τη θετική πορεία, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τη σημαντική πτώση της ανεργίας στο 9,5% τον Αύγουστο, η Scope εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% φέτος και το 9,6% το 2025, παραμένοντας μακριά από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 5,9%. Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) να έχει μειωθεί στο 6,9% τον Ιούνιο από το 49,1% που ήταν το 2017. Αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν περιοριστεί, παραμένουν υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι στο 1,9%. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειες για περαιτέρω εκκαθάριση των ισολογισμών τους, ενώ οι μεγάλες θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα διατηρούν ισχυρή τη σχέση μεταξύ κράτους και τραπεζών.
Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Ιαπωνία. Καθώς η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια διάσωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται. Η Scope προβλέπει ότι οι καθαρές πληρωμές τόκων θα φτάσουν το 7,9% των κρατικών εσόδων έως το 2029, γεγονός που θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.