Header Ads

Κοζάνη: Οι μηχανικοί αυτοκινήτων έχουν τον…Άγιό τους

Στιγμιότυπο 2024-06-06, 1.14.41 μμ

Οι πτυχιούχοι μηχανικοί αυτοκινήτων του δήμου Κοζάνης, γιόρτασαν τον πολιούχο τους “Άγιο Ιλαρίωνα“, για πρώτη φορά φέτος στο ξωκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τοπαλίδη, πρόεδρο του συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών, η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη κάθε χρόνο, εδώ και 40 χρόνια που τιμούν τον Άγιο, τον οποίο επικαλούνται για οδική ασφάλεια και προστασία των οδηγών.

Ο Άγιος Ιλαρίων ο νέος, γεννήθηκε το 775 μ.Χ. στην Καππαδοκία από απλούς και ευσεβείς γονείς. Από εκείνους διδάσκεται τις πρώτες αλήθειες της Χριστιανικής πίστης. Όταν φθάνει στην ώριμη ηλικία, απομακρύνεται στη Μονή της Ξηρονησίας της Κωνσταντινούπολης. Με αυστηρή νηστεία και προσευχή, διδάσκεται ταυτόχρονα τον θείο Λόγο.

Αργότερα, πηγαίνει στην Μονή Δαλμάτων, όπου λαμβάνει το μοναχικό σχήμα. Έπειτα από δέκα χρόνια, εκλέγεται και παμψηφεί γίνεται ηγούμενος της Μονής.

Όταν ο Λέων ο Αρμένιος γίνεται αυτοκράτορας, επανέρχεται ο διωγμός των εικονολατρών. Από τους πρώτους που αντιτάχθηκε σθεναρά και με θάρρος στην ασέβεια του αυτοκράτορα, ήταν ο Ιλαρίων. Από εκεί και πέρα, ο αυτοκράτορας θα τον κυνηγήσει, θα τον εξορίσει και θα τον βασανίσει.

Όμως, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το 842 μ.Χ., επαναφέρει και αναστηλώνει τις εικόνες. Ο Ιλαρίων επιτέλους επιστρέφει στην Μονή όπου ζει για άλλα τρία χρόνια, μέχρι το 845 μ.Χ., οπότε και κοιμάται οσιακά.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.