Header Ads

"Παλαιστινιακές ιστορίες" - Η νέα συλλογή ταινιών του Netflix με κρυμμένα "διαμάντια"

Netflix

O Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, Αμίν Ναϊφέχ, αισθάνθηκε υπερήφανος όταν κατάφερε να ζωντανέψει μέσα από την ταινία του τον αγώνα του, και αγώνα πολλών συμπατριωτών του, για να κάνει κάτι που ίσως ακούγεται απλό: να περάσει ένα σημείο ελέγχου στρατιωτικού ισραηλινού φυλακίου για να μπορέσει να επισκεφθεί τον ετοιμοθάνατο παππού της.

Βέβαια, ποτέ δεν φαντάστηκε, ούτε τόλμησε να ονειρευτεί, πως αυτή η ταινία μικρού μήκους θα ήταν διαθέσιμη για να την παρακολουθήσει ένα μεγάλο σε αριθμό κοινό.

Αυτό όμως άλλαξε χάρη στο Netflix.

H δημοφιλής πλατφόρμα διαθέτει πλέον στα περίπου 209 εκατομμύρια των συνδρομητών της μια συλλογή παλαιστινιακών ταινιών, και μάλιστα είναι η πρώτη τέτοιου είδους. Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνεται και η βραβευμένη, μικρού μήκους ταινία «The Crossing» («Το πέρασμα»).

«Αυτός είναι ο λόγος που γυρίζουμε ταινίες, επειδή θέλουμε οι ιστορίες μας να ταξιδεύουν, θέλουμε οι άνθρωποι να μάθουν για εμάς», δήλωσε o 33χρoνος  Νάιφεχ στο Reuters.

«Τώρα όταν πληκτρολογείτε τη λέξη  Παλαιστίνη στην μπάρα αναζήτησης στο Netflix, θα δείτε τόσους πολλούς διαφορετικούς τίτλους ταινιών που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Πριν, όταν έγραφα Παλαιστίνη, εμφανίζονταν μόνο οι τίτλοι ισραηλινών ταινιών», είπε ο σκηνοθέτης.

Η νέα παλαιστινιακή συλλογή του Netflix, με τίτλο «Παλαιστινιακές ιστορίες», αποτελείται από 32 βραβευμένες ταινίες που είτε σκηνοθετούνται από Παλαιστίνιους κινηματογραφιστές είτε αφηγούνται ιστορίες Παλαιστινίων, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Η ποικιλομορφία του περιεχομένου μας είναι είναι σημαντικό για εμάς και το Netflix εργάζεται για να γίνει το σπίτι του αραβικού κινηματογράφου», δήλωσε η Νούχα Ελ Ταγιέμπ εκπρόσωπος του Netflix.

Πολλές από τις ταινίες αφηγούνται ιστορίες για τη ζωή των Παλαιστινίων στην Γάζα ή στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, έδαφος που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967 και το οποίο οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως αναπόσπαστο μέρος ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ διατηρεί στρατιωτικά σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη, επικαλούμενο ανησυχίες για θέματα ασφάλεια. Οι Παλαιστίνιοι όμως,  λένε ότι τα check points περιορίζουν σοβαρά την μετακίνησή τους.

Σημειώνεται πως πολλοί Παλαιστίνιοι και γενικότερα Άραβες εργάζονται πχ στο Ισραήλ και πρέπει καθημερινά να περνούν από αυτά, όπου ο ελεγχος είναι εξονυχιστικός, ενώ δεδομένης της πολυδιάσπασης των παλαιστινιακών εδαφών  ένας Παλαιστίνιος που θέλει θα πάει από τη Δυτική Όχθη στη Γάζα θα πρέπει να περάσει περισσότερα από ένα και να διασχίσει το Ισραήλ το οποίο επίσης συχνά περιορίζει την διέλευση ή φτάνει ακόμη και στο σημείο να την απαγορεύσει πλήρως.

Πριν από τους κινηματογραφιστές, οι Παλαιστίνιοι μουσικοί άρχισαν να αποκομίζουν τα οφέλη από την διάθεση των δημιουργιών τους σε ένα παγκόσμιο κοινό αφού το Spotify εγκαινίασε το 2018 την υπηρεσία ροής μουσικής από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2018.

Η νέα συλλογή παλαιστινιακών ταινιών είναι διαθέσιμη σε όλους τους συνδρομητές όπως ανέφερε η εταιρεία.

Η ταινία «Ave Maria» (2015) που προτάθηκε για Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους, περιλαμβάνεται επίσης παλαιστινιακή συλλογή του Netflix, και η μια εκ των πρωταγωνιστών, η Χόυντα αλ Ιμάμ, δηλώνει αισιόδοξη πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να ακουστούν οι ιστορίες των Παλαιστινίων.

«Χάρη στο Netflix, τώρα οι ιστορίες από την Παλαιστίνη, η παλαιστινιακή ζωή και ομορφιά αλλά και η αγωνία των ανθρώπων αυτού του τόπου θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.