Header Ads

Η πριγκίπισσα της Ολλανδίας διατηρεί το δικαίωμα στον θρόνο αν παντρευτεί άτομο του ιδίου φύλου

Στην Ολλανδία, τη χώρα που νομιμοποίησε πρώτη τους γάμους ομοφυλοφίλων, η πριγκίπισσα μπορεί να παντρευτεί άτομο οποιουδήποτε φύλου χωρίς να χάσει το δικαίωμά της στο θρόνο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

Η 17χρονη πριγκίπισσα, η Καθαρίνα Αμαλία, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα και ελάχιστα είναι γνωστά για την προσωπική της ζωή.

Το ερώτημα όμως προέκυψε αφού πρόσφατα υπάρχουν δημοσιεύσεις βιβλίων  που υποστήριζαν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός ομόφυλου βασιλικού ζεύγους.

Ο Μαρκ Ρούτε, όμως δήλωσε πως εποχές έχουν αλλάξει από τότε που ένας από τους προκατόχους του ασχολήθηκε τελευταία με το θέμα το 2000.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο/η διάδοχος του θρόνου μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα άτομο του ίδιου φύλου», όπως γράφει ο πρωθυπουργός σε σχετική επιστολή του προς το κοινοβούλιο.«Συνεπώς, το υπουργικό συμβούλιο δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο ένας/μια διάδοχος του θρόνου ή ο Βασιλιάς θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν ήθελε να παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου».

Ο γάμος ομοφυλοφίλων νομιμοποιήθηκε στην Ολλανδία το 2001.

Ο Ρούτε είπε ότι ένα ζήτημα μόνο παραμένει άλυτο: πώς ένας γάμος ομοφυλοφίλων θα επηρεάσει τη μετέπειτα διαδοχή στο θρόνο. Αλλά, όπως λέει, δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να το αποφασίσουμε τώρα.

«Απλώς είναι κάτι που εξαρτάται πολύ από τα γεγονότα και τις συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως μπορείτε να δείτε κοιτάζοντας πίσω στο πώς μπορεί να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο με την πάροδο του χρόνου».

Σε αντίθεση με τους γάμους των μη μελών της βασιλικής οικογένειας, οι βασιλικοί γάμοι χρειάζονται την έγκριση του κοινοβουλίου. Μέλη του ολλανδικού βασιλικού οίκου έχουν εγκαταλείψει κατά καιρούς τη θέση τους στη σειρά διαδοχής για να παντρευτούν κάποιον χωρίς άδεια.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.