Header Ads

Οι ΗΠΑ θα δωρίσουν ένα δισ. εμβόλια στις φτωχότερες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Linda Thomas-Greenfield συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για τον κορονοϊό (COVID-19) στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) από το South Court Auditorium στο συγκρότημα του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον , ΗΠΑ, 22 Σεπτεμβρίου 2021. REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δωρίσουν επιπλέον 500 εκατομμύρια εμβόλια Covid-19 της Pfizer σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας τη συνολική παγκόσμια δωρεά της Αμερικής σε περισσότερες από 1,1 δισ. δόσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε σε μια τηλεδιάσκεψη κορυφής για τον Covid-19 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υποσχόμενος ένα «οπλοστάσιο εμβολίων» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο επόμενο έτος.

Περίπου 160 εκατομμύρια δόσεις που παρείχαν οι ΗΠΑ έχουν ήδη διανεμηθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες δωρεές εμβολίων από τις υπόλοιπες χώρες μαζί.

«Για να νικήσουμε την πανδημία, πρέπει να την νικήσουμε παντού», είπε ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι ”για κάθε ένα εμβόλιο που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στην Αμερική, δεσμευόμαστε πλέον να κάνουμε τρεις δόσεις στον υπόλοιπο πλανήτη”.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περίπου 11 δισεκατομμύρια δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει θέσει ως ελάχιστο στόχο την κάλυψη εμβολίων 40% σε κάθε χώρα έως το τέλος του 2021.

Ωστόσο ο στόχος αυτός είναι απίθανο να επιτευχθεί.

Ενώ πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν δώσει τουλάχιστον μία δόση σε περισσότερους από τους μισούς πληθυσμούς τους, μόνο το 2% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν πάρει την πρώτη τους δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Μπάιντεν πάντως, πιέζει και τις άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα στο πλάνο διανομής εμβολίων. 

«Χρειαζόμαστε και από τις υπόλοιπες χώρες υψηλού εισοδήματος να πραγματοποιήσουν τις δικές τους φιλόδοξες δωρεές σε εμβόλια», δήλωσε ο Μπάιντεν. Κάλεσε τις πλούσιες χώρες να δεσμευτούν να δωρίσουν, αντί να πουλήσουν τα εμβόλια σε φτωχότερα έθνη, και να τα παράσχουν «χωρίς καμία πολιτική δέσμευση».

Πηγές: BBC, Associated Press

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.