Header Ads

Το κόμμα των Μαορί ξεκινά εκστρατεία να αλλάξει η ονομασία της Νέας Ζηλανδίας

Οι ηγέτες του κόμματος των Μαορί Ραβίρι Γουαϊτίτι και η Ντέμπι Νγκαρούα-Πάκερ φτάνουν για να μιλήσουν στα ΜΜΕ κατά την έναρξη του 53ου Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας στις 26 Νοεμβρίου 2020 στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Είναι γνωστή ως Νέα Ζηλανδία σε όλο τον κόσμο, αλλά ίσως όχι για πολύ ακόμα εάν ένα πολιτικό κόμμα πετύχει τον σκοπό του.

Το κόμμα των Μαόρι - Te Pāti Māori - ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αλλάξει το επίσημο όνομα της χώρας σε ”Αοτεαρόα” και ζήτησε να αποκατασταθούν επίσημα τα ονόματα των τόπων των Μαορί τα επόμενα πέντε χρόνια αντικαθιστώντας τα τοπωνύμια πόλεων όπως το Όκλαντ και το Ουέλινγκτον.

Ωστόσο ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος ο ίδιος έχει αίμα Μαορί, χαρακτήρισε την αλλαγή του ονόματος ως «χαζό εξτρεμισμό».

Το όνομα ”Νέα Ζηλανδία” επιλέχθηκε από τους Ολλανδούς χαρτογράφους τον 17ο αιώνα και αναφέρεται στην επαρχία της Ζηλανδίας στην Ολλανδία. Η Νέα Ζηλανδία έχει χρησιμοποιηθεί ως τοπωνύμιο για περισσότερο καιρό από το ”Αοτεαρόα” με την τελευταία ονομασία να χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Πριν από αυτό, άλλα τοπωνύμια στη γλώσσα Μαορί είχαν χρησιμοποιηθεί για να αναφέρονται στα διάφορα νησιά της χώρας ξεχωριστά. Η πιο αναγνωρισμένη μετάφραση του ”Αοτεαρόα” είναι ”μακρύ λευκό σύννεφο”. Αρχικά αυτό αναφερόταν μόνο στο Βόρειο Νησί, αλλά στη σύγχρονη χρήση καλύπτει ολόκληρο το έθνος. Η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από δύο μεγάλα νησία  και πολλά μικρότερα νησιά (περίπου 700). 

Πριν από τις εκλογές του περασμένου έτους, το κόμμα Te Pāti Māori είπε ότι αν κέρδιζε θα άλλαζε το όνομα της Νέας Ζηλανδίας μέσα σε έξι χρόνια. Επίσης πως όλες οι πόλεις και οι ευρωπαϊκές ονομασίες (pekaha) θα αντικατασταθούν έως το 2026 με τις αντίστοιχες της γλώσσας Μαορί (Te Reo Māori) και πως τα μισά μαθήματα στα σχολεία θα διδάσκονται στη γλώσσα Μαορί έως το 2030.

Αν και το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία της Τζασίντα Άρντερν διατήρησε την εξουσία, το κόμμα Μαόρι - το οποίο έχει δύο από τους 120 βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας - προχωρά με το σχέδιό του.

 

Νεκροταφείο Te Whakarewarewa στο Whakarewarewa, The Living Maori Village στο κέντρο της Ροτόρουα, Νέα Ζηλανδία/ Βόρειο Νησί.

 

″Τα προγονικά ονόματα κατακρεουργούνται, μπασταρδοποιούνται και περιφρονούνται”

Σε δήλωσή τους για την έναρξη της εκστρατείας, οι ηγέτες του Te Pāti Māori, Ραβίρι Γουαϊτίτι και η Ντέμπι Νγκαρούα-Πάκερ,υποστηρίζουν ότι ”είναι καιρός πια που η Te Reo Māori πρέπει να αποκατασταθεί στη θέση που της αρμόζει, ως η πρώτη και επίσημη γλώσσα αυτής της χώρας».

«Οι Tangata whenua (οι άνθρωποι Μαορί) έχουν απηυδήσει , καθώς τα πατρογονικά μας ονόματα κατακρεουργούνται, μπασταρδοποιούνται και περιφρονούνται. Είμαστε στον 21ο αιώνα κι αυτό πρέπει να αλλάξει », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις και η «επιβολή μιας αποικιακής ατζέντας στο εκπαιδευτικό σύστημα» είχαν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη απώλεια γλώσσας μεταξύ των Μαορί, με την ευφράδει να μειώνεται από το 90 % στο 20 % τα τελευταία 90 χρόνια.

«Είναι καθήκον του Στέμματος (σ.σ Βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β′ του Ηνωμένου Βασιλείου)  να κάνει ό, τι μπορεί για να αποκαταστήσει το καθεστώς της γλώσσας μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι προσβάσιμη στις τηλεοράσεις μας, στους ραδιοφωνικούς μας σταθμούς, σε οδικές πινακίδες, χάρτες και επίσημες διαφημίσεις, και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Πηγή: news.com.au

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.