Header Ads

Ερντογάν: "Οι ΗΠΑ απέτυχαν με τους Αφγανούς πρόσφυγες - Δεν θα δεχτούμε άλλους"

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ. (Eduardo Munoz/Φωτογραφία πισίνας μέσω AP)

Βολές κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση στο Αφγανιστάν. 

Μετά από δύο δεκαετίες στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες της χώρας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν την Τετάρτη.

Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο - περίπου 4 εκατομμύρια, κυρίως Σύρους - και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να δεχτεί άλλους από το Αφγανιστάν.

«Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε περισσότερους από 300.000 Αφγανούς πρόσφυγες και δεν θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να υποδεχτούμε άλλους Αφγανούς πρόσφυγες στην Τουρκία », δήλωσε ο Ερντογάν σ′ ένα απόσπασμα της συνέντευξης του CBS που θα μεταδοθεί την Κυριακή.

«Φυσικά, οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν πολλά και πρέπει να επενδύσουν πολλά επειδή οι ΗΠΑ είναι εκεί (σ.σ στο Αφγανιστάν) τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά γιατί, γιατί; Αυτές οι ερωτήσεις θα πρέπει να απαντηθούν από τις ΗΠΑ ».

Την Τρίτη, Ερντογάν χρησιμοποίησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προειδοποιήσει για ένα πιθανό κύμα προσφύγων που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή. Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσαρέσκεια στα επίπεδα της μετανάστευσης από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης πριν από μια δεκαετία.

Η κυβέρνησή του βρίσκεται στη διαδικασία ενίσχυσης της ασφάλειας στα ανατολικά σύνορά της με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός τείχους, εν μέσω φόβων ότι η διακυβέρνηση των Ταλιμπάν θα μπορούσε να οδηγήσει πρόσφυγες- πολλοί εξ αυτών προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη- στα σύνορα της Τουρκίας.

Πηγή: Associated Press

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.