Header Ads

Ερευνα: Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών

Φωτο αρχείου

Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων - πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μιας βρετανικής μελέτης, της πρώτης παγκοσμίως που μελετά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα της HuffPost U.K.

Δεδομένα από τη μελέτη Com-COV υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνουν συχνότερες ήπιες έως μέτριες αντιδράσεις σε μικτά εμβόλια σε σύγκριση με το συνηθισμένο μοντέλο των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς η ανάμιξη των δόσεων επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Ποιος είναι ο στόχος της μελέτης;

Η μελέτη Com-Cov ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για τη διερεύνηση εναλλακτικών δόσεων του εμβολίου Oxford / AstraZeneca και του εμβολίου Pfizer / BioNTech. Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τα εμβόλια Moderna και Novavax.

Ο στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει εάν τα εμβόλια Covid-19 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο ευέλικτα, με διαφορετικά εμβόλια για την πρώτη και την δεύτερη δόση. Αυτό θα σήμαινε, ότι εάν υπήρχαν προβλήματα εφοδιασμού, θα μπορούσαν να προσφερθούν εναλλακτικές λύσεις.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός και καθηγητής, Τζόναθαν Βαν Ταμ, λέει ότι είναι ακόμη πιθανό «με το συνδυασμό εμβολίων, η ανοσολογική απόκριση να ενισχυθεί δίνοντας ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που διαρκούν περισσότερο» - αν και αυτό είναι μόνο μια θεωρία και δεν έχει αποδειχτεί.

Τι αποτελέσματα είχε η μελέτη;

Η δοκιμή έγινε σε δείγμα 830 εθελοντών ηλικίας 50+ από διάφορες περιοχές στην Αγγλία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

Γιατί οι παρενέργειες είναι πιο συχνές στις μικτές δόσεις;

Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και εμβολιολογίας, Μάθιου Σνέιπ, της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες στα εμβόλια και είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτές που βλέπουμε στα στάνταρντ σχήματα δόσεων, απλώς συμβαίνουν κάπως συχνότερα στην περίπτωση του συνδυασμού εμβολίων.

Όταν ρωτήθηκε γιατί οι παρενέργειες μπορεί να είναι πιο έντονες με μικτές δόσεις, απάντησε ότι αυτές οι αντιδράσεις σχετίζονται συχνά με την τόνωση της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες από την ανάμιξη δόσεων των εμβολίων ήταν «βραχύβιες» και δεν δημιούργησαν ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολιασμένων.

Ωστόσο, ο Σνέιπ είπε ότι είναι ακόμα σημαντικό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για αυτά τα δεδομένα, ειδικά καθώς τα προγράμματα μικτών δόσεων εξετάζονται σε πολλές χώρες.

Τι γίνεται με την ανοσοαπόκριση;

Οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν δεδομένα σχετικά με το πώς επηρεάζεται η ανοσοαπόκριση όταν αναμειγνύονται τα εμβόλια, μέσα στους επόμενους μήνες. «Εν τω μεταξύ, έχουμε προσαρμόσει τη μελέτη που ήδη τρέχει, για να δούμε εάν η έγκαιρη και τακτική χρήση παρακεταμόλης μειώνει τη συχνότητα αυτών των παρενεργειών», λέει ο Σνέιπ.

Πηγή: HuffPost U.K.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.