Header Ads

Ερευνα: Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης εμβολίου COVID-19 μπορεί να μειώσει τους θανάτους

Φωτο αρχείου

Η χορήγηση μιας πρώτης δόσης εμβολίου COVID-19 και η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερους θανάτους από την ασθένεια, αλλά μόνο εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, έδειξε μια προγνωστική μελέτη.

Καθώς συνεχίζεται η πανδημία του κορονοϊού, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το εάν θα επεκταθεί το χρονικό χάσμα μεταξύ των δόσεων για να δοθεί περισσότερη γενικευμένη προστασία στον πληθυσμό, ή αν θα διατηρηθούν τα χρονικά διαστήματα που ορίζονται από τις κλινικές δοκιμές.

Για παράδειγμα, η Pfizer λέει  ότι δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την απόφαση της Βρετανίας να επεκτείνει το χάσμα μεταξύ των δόσεων του εμβολίου της σε 12 εβδομάδες, αλλά τα δεδομένα από την κυκλοφορία στην Αγγλία δείχνουν προστασία έναντι θανάτου περίπου 80% από μία δόση, με 70% στην μείωση των λοιμώξεων.

Μια μελέτη των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, χρησιμοποίησε ένα μοντέλο προσομοίωσης που βασίζεται σε ένα δείγμα 100.000 ενηλίκων των ΗΠΑ και πραγματοποίησε μια σειρά σεναρίων για την πρόβλεψη πιθανών μολυσματικών αντιδράσεων υπό διαφορετικές συνθήκες.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί μείωση της θνησιμότητας, των λοιμώξεων και της εισαγωγής στο νοσοκομείο όταν καθυστερήσει η δεύτερη δόση εμβολίου», έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Κίνγκσλει της κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την χρήση εμβολίου με αποτελεσματικότητα μίας δόσης τουλάχιστον 80% και την ημερήσια αναλογία ανοσοποίησης στο 0,1% με 0,3% του γενικού πληθυσμού.

Επίσης, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με την ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων για τις δύο δόσεις δημοσίευσέ τα πρώτα της ευρήματα. 

Διαπίστωσε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με ένα εμβόλιο Pfizer ακολουθούμενο από μια δόση AstraZeneca, ή αντίστροφα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή ρίγη από ό, τι εάν έκαναν δύο εμβόλια της ίδιας εταιρείας. 

Τα βασικά δεδομένα σχετικά με τις ανοσοαποκρίσεις που δημιουργούνται από τους διαφορετικούς συνδυασμούς μικτών ή κανονικών δόσεων αναμένεται να αναφερθούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ηγείται της δοκιμής.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.