Header Ads

ΗΠΑ: Συναγερμός με «αόρατη» επίθεση παρόμοια με το «σύνδρομο της Αβάνας» κοντά στον Λευκό Οίκο

Ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑερευνούν τουλάχιστον δύο πιθανά περιστατικά στο αμερικανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου ενός κοντά στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, που μοιάζουν με τις μυστηριώδεις, «αόρατες» επιθέσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει εξουθενωτικά συμπτώματα σε δεκάδες Αμερικανούς αξιωματούχους στο εξωτερικό.

Πολλές πηγές εξοικειωμένες με το θέμα λένε στο CNN ότι ενώ το Πεντάγωνο και άλλες υπηρεσίες, που διερευνούν το θέμα, δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το τι συνέβη, το γεγονός ότι μια τέτοια επίθεση μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί κοντά στον Λευκό Οίκο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Νέες αποκαλύψεις για την «ηχητική επίθεση» στον εγκέφαλο Αμερικανών διπλωματών

Αξιωματούχοι της εθνικής άμυνας ενημέρωσαν τους βουλευτές στις αρμόδιες επιτροπές ένοπλων υπηρεσιών της Γερουσίας και της Βουλής νωρίτερα αυτό το μήνα. Από το περιστατικό κοντά στον Λευκό Οίκο, νόσησε τουλάχιστον ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με πολλούς νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο το 2019, μια αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε παρόμοια «επίθεση» ενώ είχε βγάλει το σκύλο της σε ένα προάστιο της Βιρτζίνια, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον.

Αμφότεροι ανέφεραν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που είχαν εμφανίσει μέλη του προσωπικού της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο εξωτερικό και οι αξιωματούχοι άρχισαν γρήγορα να ερευνούν το περιστατικό ως μια πιθανή επίθεση γνωστή με την ονομασία «σύνδρομο της Αβάνας».

Αυτό το κωδικό όνομα αναφέρεται στα ανεξήγητα συμπτώματα που άρχισε να βιώνει στα τέλη του 2016 προσωπικό των ΗΠΑ στην Κούβα - ένα σύνολο συμπτωμάτων που περιελάμβανε ίλιγγο, πονοκέφαλο και ναυτία, μερικές φορές συνοδευόμενα από έναν άγνωστο «διαπεραστικό θόρυβο», σαν βουητό, στα αυτιά.

Φήμες στριφογυρίζουν εδώ και πολύ καιρό γύρω από την Ουάσιγκτον για παρόμοια περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ τα πρόσφατα επεισόδια κοντά στον Λευκό Οίκο μοιάζουν με τις προηγούμενες «επιθέσεις» που επηρέασαν διπλωμάτες, αξιωματικούς της CIA και άλλο αμερικανικό προσωπικό που υπηρετούσε στην Κούβα, τη Ρωσία και την Κίνα, οι ερευνητές δεν έχουν αποφασίσει εάν τα νέα αινιγματικά περιστατικά συνδέονται με εκείνα που έχουν συμβεί στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι της άμυνας που ενημέρωσαν τους βουλευτές δήλωσαν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, αλλά δεν είχαν αρκετές πληροφορίες για να το πουν με βεβαιότητα. Ενας άλλος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που συμμετείχε στην έρευνα εκείνη την εποχή είπε ότι η Κίνα ήταν επίσης μεταξύ των υπόπτων.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατανοήσουν αυτές τις επιθέσεις που συνέβησαν το 2016 και το 2017, όταν το διπλωματικό προσωπικό και το προσωπικό πληροφοριών στην Κούβα άρχισε για πρώτη φορά να αναφέρει τα ανησυχητικά συμπτώματα που εμφανίστηκαν από το πουθενά.

Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και της άμυνας διστάζουν να μιλήσουν δημόσια για τα περίεργα περιστατικά και ορισμένοι που επηρεάστηκαν από αυτά έχουν διαμαρτυρηθεί δημοσίως ότι η CIA δεν έλαβε το θέμα αρκετά σοβαρά υπόψη, τουλάχιστον αρχικά.

Οι επιθέσεις τελικά οδήγησαν σε δραματική απομάκρυνση του προσωπικού από την Αβάνα κατ′ εντολή της κυβέρνησης Τραμπ.

Το προσωπικό στη Ρωσία και την Κίνα ανέφερε παρόμοια, ανεξήγητα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς το τι προκαλεί τα συμπτώματα αυτά, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπίστωσε ότι πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα «ενεργειακών επιθέσεων με μικροκύματα».

Ενα άλλο μυστήριο που περιβάλλει το «σύνδρομο της Αβάνας» είναι το πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Μεταξύ εκείνων που ερευνούν το μυστηριώδες σχέδιο πιθανών επιθέσεων είναι η CIA, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Αμυνας.

Κοντά στο τέλος της κυβέρνησης Τραμπ, το Πεντάγωνο προσπάθησε να πάρει το προβάδισμα στις έρευνες, εμφανώς απογοητευμένο με τις άλλες υπηρεσίες επειδή «δεν έκαναν αρκετά για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα».

Δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων

Σε ένα περιστατικό που διερευνήθηκε, οι πεζοναύτες σε μια απομακρυσμένη βάση στη Συρία ανέπτυξαν συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη, λίγο αφότου  ένα ρωσικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από την βάση - προκαλώντας άμεσες ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις περίεργες επιθέσεις.

Αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι οφειλόταν σε κακή τροφή, αφού κανένας άλλος στη βάση δεν είχε τα ίδια συμπτώματα.

Το επεισόδιο της Συρίας δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τι συνιστά και τι όχι «αόρατη» επίθεση.

Τα συμπτώματα συχνά ποικίλλουν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα σαφή αίσθηση για το πώς κάνει ο άγνωστος αντίπαλος αυτό που κάνει. Τουλάχιστον ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ με γνώση του θέματος είπε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αποκλείσει εντελώς την πιθανότητα τα συμπτώματα να προκαλούνται από κάποιο είδος φυσικού φαινομένου παρά από όπλο.

Μια έκθεση τον περασμένο Μάρτιο από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων» ήταν η πιο πιθανή αιτία του περίεργου συνόλου συμπτωμάτων.

Ενώ η έκθεση γράφτηκε προσεκτικά για να μην υπερεκτιμήσει τα ευρήματά της, προσέφερε μερικά από τα πιο ξεκάθαρα δημόσια στοιχεία μέχρι σήμερα, υποδεικνύοντας ότι τα περιστατικά θα μπορούσαν να είναι επιθέσεις.

Κάποιοι, μάλιστα, νόσησαν σοβαρά από τις φερόμενες επιθέσεις, με τουλάχιστον έναν αξιωματικό της CIA να αναγκάζεται να αποσυρθεί πέρυσι καθώς διαγνώστηκε με εγκεφαλική βλάβη.

Πηγή: CNN

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.