Header Ads

Η Χαμάς συνεχίζει να σφυροκοπά το Ισραήλ που ετοιμάζει επέκταση των πληγμάτων στη Γάζα

Η Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους στο Τελ Αβίβ και προς την Ιερουσαλήμ νωρίς την Πέμπτη και το Ισραήλ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την επίθεση την ισλαμιστική φατρία στη Γάζα, παρά την πρόβλεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι οι σκληρότερες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και χρόνια ενδέχεται να τελειώσουν σύντομα.

Δεν υπήρχε άμεσος απολογισμός για την νέα ομοβροντία επιθέσεων στο Ισραήλ, η οποία ενεργοποίησε τις σειρήνες συναγερμού μέχρι το βόρειο Ναχαλάλ, 100 χλμ. από τη Γάζα, στέλνοντας χιλιάδες Ισραηλινούς ξανά στα καταφύγια.

 

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την κλιμάκωση της βίας την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανέφεραν ιατροί.

 

 

Με τις παγκόσμιες δυνάμεις να απαιτούν κατάπαυση της σύγκρουσης, που αρχίζει να θυμίζει τον πόλεμο του 2014 στη Γάζα, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει έναν απεσταλμένο της, τον Χαντί Αμρ, για συνομιλίες με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

«Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα σταματήσει νωρίτερα παρά αργότερα, αλλά το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τετάρτη μετά από συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν δεν εξήγησε τους λόγους πίσω από αυτή την αισιοδοξία του. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να δρα εναντίον της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας».

Την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς και βομβάρδισαν πολλά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών και μιας τράπεζας, η οποία -σύμφωνα με το Ισραήλ- ότι συνδέεται με τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

 

Η Χαμάς κήρυξε ανυπακοή, με τον αρχηγό της, Ισμαήλ Χανίγιε, να λέει: «Η αντιπαράθεση με τον εχθρό είναι ατελείωτη».

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του αφού η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ ως αντίποινα για τις συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών με Παλαιστινίους κοντά στο τζαμί αλ-Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Αυτές κλιμακώθηκαν πριν από μια ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο - που τώρα αναβλήθηκε - η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από σπίτια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, διεκδικούμενα από Εβραίους εποίκους.

Για το Ισραήλ, η επίθεση σε βάρος των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας σήμανε μια νέα πρόκληση στην αντιπαράθεση με τη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια παλαιστινιακή πηγή είπε ότι οι προσπάθειες εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Εθνη δεν είχαν σημειώσει πρόοδο για τον τερματισμό της βίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντόνι Μπλίκεν, τηλεφώνησε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και του είπε ότι η Ουάσινγκτον «καταβάλλει προσπάθειες με όλα τα μέρη για να ηρεμήσει η κατάσταση». Ο Αμπάς είναι αντίπαλος της Χαμάς, της οποίας η εξουσία περιορίζεται στη κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη.

Οι μάχες έχουν προκαλέσει διαμάχες στο Ισραήλ , όπου ορισμένοι από την αραβική μειονότητα έχουν προχωρήσει σε βίαιες φιλο-παλαιστινιακές διαδηλώσεις. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για εξάπλωση των επιθέσεων στους δρόμους από Εβραίους σε Αραβες περαστικούς, στις εθνοτικά μικτές περιοχές.

 

 

Στη Γάζα, δύο πολυώροφα κτίρια κατοικιών και ένας πύργος που στεγάζονταν ειδησεογραφικά, συμπεριλαμβανομένου ενός μέσου που συνδέεται με τη Χαμάς, κατέρρευσαν καθώς το Ισραήλ προέτρεψε τους ανθρώπους να τα εκκενώσουν προτού εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις. Μια άλλη δομή υπέστη σοβαρές ζημιές.

 

Πολλοί στο Ισραήλ, από την άλλη, έβγαλαν τη νύχτα σε καταφύγια καθώς κύματα πυραυλικών επιθέσεων έπληξαν την καρδιά της χώρας, με πολλές από αυτές να αποκρούονται χάρη στο πλέον εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας παγκοσμίως που ακούει στο όνομα «Σιδηρούν Θόλος».

Οι θάνατοι στο Ισραήλ περιλαμβάνουν έναν στρατιώτη που σκοτώθηκε ενώ περιπολούσε τα σύνορα της Γάζας και πέντε-έξι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και ενός Ινδού εργαζομένου, ανέφεραν οι ιατρικές αρχές.

Τουλάχιστον δύο αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ακύρωσαν πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Τελ Αβίβ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Το Ισραήλ, του οποίου το Αεροδρόμιο ανέστειλε για λίγο τις δραστηριότητές του τη Δευτέρα μετά τους πυραύλους με στόχο στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η εθνική αεροπορική εταιρεία El Al είναι έτοιμη να προσφέρει συμπληρωματικές πτήσεις.

Το μπαράζ της Πέμπτης, όμως, στο Τελ Αβίβ ώθησε το Ισραήλ να ανακατευθύνει μια πτήση της El Al από τις Βρυξέλλες, μακριά από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπου ήταν ο τελικός προορισμός του, προς το αεροδρόμιο Ραμόν στο νότο. 

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στο πάγωμα των συνομιλιών από τους πολιτικούς αντιπάλους του Νετανιάχου για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, μετά τις ατελείωτες εθνικές εκλογές της 23ης Μαρτίου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 17 από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στον θύλακα ήταν παιδιά και έξι ήταν γυναίκες. Ο ισραηλινός στρατός είπε την Πέμπτη ότι περίπου 350 από 1.500 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από οργανώσεις Γάζας δεν έφτασαν μακριά, προκαλώντας πιθανώς τον θάνατο κάποιων Παλαιστίνιων αμάχων.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.