Header Ads

Ωρα ανακοινώσεων για απελευθέρωση των μετακινήσεων

Τρία είναι τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή των ειδικών και για τα οποία αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο Άκης Σκέρτσος. Η επέκταση του ωραρίου, η κατάργηση των SMS και το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται δεδομένη η επέκταση του ωραρίου –πιθανότατα έως τις 12 τα μεσάνυχτα- κάτι που θα διευκολύνει και τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Σχετικά με τα SMS αλλά και την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις από τους ειδικούς κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης και το αποτέλεσμα θα φανεί -δηλαδή η απόφαση της κυβέρνησης- στις απογευματινές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνύματος από τους πολίτες για τις δραστηριότητες τους, δηλαδή SMS με κωδικούς από 1 έως 6. Αυτό θα σημάνει σε μεγάλο βαθμό το τέλος του lockdown και βέβαια τη λειτουργία του λιανεμπορίου με click away και click inside αλλά και της εστίασης με τον κωδικό 6. Αρα από την Παρασκευή ή το Σάββατο, το 13033 και το 13032 είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Λίγο πιο σύνθετη είναι η κατάσταση με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Από την στιγμή που ανοίγει ο τουρισμός –αύριο Πέμπτη 13/5 παρουσιάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης- θεωρείται σίγουρο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και θα αρθεί ο σχετικός περιορισμός από τις 14 Μαΐου. Το θέμα είναι ποιοι κανόνες θα ισχύσουν για αυτές τις μετακινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι εμβολιασμοί αλλά και τα self-test. Συγκεκριμένα, για όσους έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου το πιθανότερο είναι να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση, ενώ για τους υπόλοιπους μάλλον θα χρειάζεται η διενέργεια self-test λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους και ανάλογα από το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα κρίνεται αν επιτρέπεται να ταξιδέψει κάποιος ή όχι.

Ειδικά για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο, η επίδειξη του πιστοποιητικού του εμβολιασμού ή το αποτέλεσμα του self-test μάλλον θα είναι υποχρεωτική διαδικασία. Αντίθετα, για τις μετακινήσεις που θα γίνονται οδικώς μάλλον θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self-test.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.