Header Ads

Γιατί απέτυχε μετά από 20 χρόνια μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για τον καρκίνο των ωοθηκών

Μετά από 20 χρόνια έρευνας, κατεβάζει ρολά μια από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες που έγιναν ποτέ για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Οι ερευνητές στο University College του Λονδίνου, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά - και ευχαρίστησαν τα 200.000 άτομα που συμμετείχαν.

Η κλινική μελέτη φαινόταν πολλά υποσχόμενη, με ετήσιες εξετάσεις αίματος που στόχο είχαν να βρουν τον τρόπο να εντοπίζουν περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών νωρίς.

Ωστόσο, η προοπτική να υπάρχει μια μέθοδος εντοπισμού του καρκίνο αυτού νωρίς, είναι πλέον μια μακρινή προοπτική.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή τα συμπτώματα μπορούν εύκολα να υποτιμηθούν ή να θεωρηθεί ότι προέρχονται από άλλες απλές παθήσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα φουσκώματος
  • πρησμένο ή με πόνο στομάχι
  • όταν νιώθουμε γρήγορα χορτασμένοι όταν τρώτε
  • συχνότερη ούρηση

«Σε ορισμένες γυναίκες η διάγνωση γίνεται τόσο αργά, που είναι πολύ άρρωστες για να ξεκινήσουν τη θεραπεία», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της κλινικής μελέτης, καθηγητής Ούσα Μένον.

Και δύο στις τρεις ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε μια δεκαετία από τη διάγνωση.

Η εν λόγω κλινική δοκιμή -η μεγαλύτερη στον κόσμο- παρακολούθησε τα επίπεδα της CA125 (μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από τους όγκους των ωοθηκών) στο αίμα και όταν έβλεπαν στις συμμετέχουσες άνοδο, τις έστελναν για υπερηχογράφημα.

Και αυτό οδήγησε σε:

  • Ανίχνευση 39% περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο.
  • 10% λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου στο τρίτο και τέταρτο στάδιο.

Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet, έδειξαν ότι ο έλεγχος αυτός είχε αποτύχει στο να μειώσει τους θανάτους.

Ο καθηγητής Μένον είπε στο BBC News: «Ελπίζαμε ότι υπήρχε κάτι σε αυτό (σ.σ. την έγκαιρη διάγνωση) - είναι απογοητευτικά νέα. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε σε αυτό το σημείο – είχαμε μια αποτυχία και πρέπει να σηκωθούμε και να προχωρήσουμε ξανά».

Αυτό που φάνηκε είναι ότι οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν νωρίτερα από το συνηθισμένο, παρέμεναν πολύ επιθετικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Και οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να χρειαστεί να βρίσκουν τον καρκίνο ακόμη πιο νωρίς και σε ακόμη περισσότερες γυναίκες, για να επηρεάσουν τα ποσοστά επιβίωσης.

Επιστήμονες που ελπίζουν να ανιχνεύσουν νωρίς τον καρκίνο των ωοθηκών, εξετάζουν τώρα άλλες χημικές ουσίες στο αίμα, θραύσματα DNA που απελευθερώνονται από τους όγκους και μικροσκοπικές λιπαρές σφαίρες που διαλύουν τα καρκινικά κύτταρα.

Αλλά και για αυτά θα πρέπει να γίνου έρευνες ετών για να δούμε εάν είναι αποτελεσματικά.

Ρεαλιστικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε ότι η ύπαρξη μιας εξέτασης για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα μακριά, λέει ο καθηγητής Ιαν Τζέικομπ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ψάχνουμε κάθε απλό σύμπτωμα 

Περίπου 4.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συμπτώματα είναι εύκολο να τα παραβλέψουμε, γι αυτό οι ειδικοί συστήνουν ότι εάν αισθανόμαστε συχνοουρία, πόνο στο στομάχι, φούσκωμα ή κάτι άλλο, να το αναφέρουμε στον γιατρό μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι καρκίνος - αλλά είναι καλύτερο να το έχουμε ελέγξει.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.