Header Ads

Κύπρος: Τρικλοποδιές από την Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

.

Ένα θέμα με τεράστιες οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις για την Κύπρο, αφορά την πολιτική της ΕΕ για το φυσικό αέριο, στο μεταβατικό στάδιο προς την πλήρως βιώσιμη οικονομία του 2050.

Μέχρι πρόσφατα, η Ε.Ε. αναγνώριζε ξεκάθαρα τις ανάγκες νησιωτικών κρατών-μελών, ιδιαίτερα των ενεργειακά απομονωμένων όπως η Κύπρος, και ενέτασσε το φυσικό αέριο στις ενεργειακές επιλογές τους για μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τέτοια επιτρεπόμενα τεχνικά κριτήρια για τους ρύπους, που στην πράξη προ-αποκλείουν ευρωπαϊκή χρηματοδοτική ή άλλη υποστήριξη για έργα και υποδομές προς αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Τα προτεινόμενα κριτήρια ανατρέπουν την υφιστάμενη πολιτική της ΕΕ για τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο, στο μεταβατικό στάδιο προς την βιώσιμη οικονομία του μέλλοντος.

Επιπρόσθετα, ορατός κίνδυνος είναι να ενσωματωθούν τα «τεχνικά κριτήρια» στις μελλοντικές πολιτικές και νομοθεσίες της ΕΕ, και κατ΄ επέκταση στα χρηματοδοτικά προγράμματα, με πολλαπλάσιες δυσμενείς χρηματοδοτικές επιπτώσεις, πέραν από τον αγωγό και υποδομές φυσικού αερίου, σε τομείς όπως ύδρευση, γεωργία κ.ά.

Παρεμπιπτόντως, με την καυτή συζήτηση για αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές ενόψει (σ΄αυτές εμπίπτει και ο αγωγός East-Med), έμεινα έκπληκτος με τις … χαλαρές δηλώσεις αρμοδίων Υπουργών στην Κύπρο, βάσει των οποίων, αν δεν γνώριζα την πραγματικότητα, θα νόμιζα ότι όλα πάνε εξαίρετα!

Μόλις την περασμένη εβδομάδα επέμενα ενώπιον της αρμόδιας Επιτρόπου στην ΕΕ, ότι, η πρότασή της παραγνωρίζει την γεωγραφία ορισμένων κρατών, όπως τα απομονωμένα νησιωτικά κράτη-μέλη και ανατρέπει την υφιστάμενη ευρωπαϊκή πολιτική και νομοθεσία προς την πράσινη οικονομία.

Επιπλέον, ενώ παραγνωρίζεται η μειονεκτική θέση κρατών όπως η Κύπρος, κράτη όπως η Γερμανία με υφιστάμενες ήδη υποδομές φυσικού αερίου, θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το φυσικό αέριο.

Η πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίζει την ιδιομορφία της γεωγραφίας και όχι να τιμωρεί τα απομονωμένα νησιωτικά κράτη-μέλη.

 

.

 

Η απόφαση στην Ε.Ε. οριστικοποιείται τον Απρίλη. Με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεχίσουμε την συνεργασία στο ζήτημα.

Όμως, το θέμα είναι τόσο σημαντικό και δεν αντιμετωπίζεται από έναν Ευρωβουλευτή, ούτε από τους υπαλλήλους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας. Το θέμα πρέπει να τεθεί στην ΕΕ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Σημείωση: Η επικεφαλής της Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα αποφανθεί μέχρι τον Ιούνιο 2021 εάν θα παραπέμψει για εκδίκαση την καταγγελία εναντίον Τούρκων αξιωματούχων για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο.

Για εβδομάδες καλούμε τον Πρόεδρο και αρμόδιους Υπουργούς (Υπ. Εξωτ., Υπ. Δικαιοσύνης κ.ά.) να πάρουν επίσημα θέση. Προτιμούν, χάριν του κλίματος των συνομιλιών, να χαθεί η υπόθεση, παρά να τεκμηριώσουν το έγκλημα του εποικισμού ενώπιον του Δικαστηρίου;

 

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

costas.mavrides@europarl.europa.eu

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.