Header Ads

Γερμανία: Aρμιν Λάσετ, ο νέος πρόεδρος του CDU

=

Ο Αρμιν Λάσετ είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Επειτα από δύο ψηφοφορίες ο κ. Λάσετ έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Ο δεύτερος φιναλίστ, Φρίντριχ Μερτς, έλαβε 466 ψήφους.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Λάσετ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, πρόβαλε την σχέση του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ως εγγύηση της συνέχειας που υπόσχεται ο ίδιος για την ηγεσία του CDU.

«Η φήμη της Μέρκελ μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Λάσετ και πρόσθεσε ότι «θα κερδίσουμε μόνο αν παραμείνουμε στο κέντρο», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός με συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Αριστεράς και δείχνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μια χώρα να οδηγηθεί στην πόλωση.

Επισήμανε ακόμη την συμμαχία του με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για μια θέση αντιπροέδρου του CDU και ζήτησε περισσότερες γυναίκες σε όλα τα πόστα, όχι μόνο στην κορυφή.

Ο αρχηγός του κόμματος ή ο καγκελάριος δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος μια εταιρίας, αλλά ο καπετάνιος μιας ομάδας. Και η χώρα χρειάζεται έναν καπετάνιο που θα ενώσει, συνέχισε ο κ. Λάσετ, σε μια έμμεση αιχμή προς τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επέστρεψε στην πολιτική έπειτα από καριέρα σε μεγάλες εταιρίες, ενώ θεωρείται, γενικά, συντηρητικότερος.

Το προφίλ του Λάσετ

Ο Λάσετ είναι ο σημερινός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Θεωρείται από κομματικά στελέχη ως συνεχιστής της πολιτικής Μέρκελ. Είναι μετριοπαθής, έχει έφεση στις συναινετικές διαδικασίες και το ήπιο κεντροδεξιό προφίλ του θεωρείται κάτι σαν εχέγγυο, αφενός για την ενότητα της CDU, αφετέρου για τις συζητήσεις με τους δυνητικούς εταίρους ενός κυβερνητικού συνασπισμού – κατά πάσα πιθανότητα, τους Πράσινους.

Φημίζεται για τη διαλλακτικότητά του και την ικανότητά του να χτίζει πολιτικές γέφυρες. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θεωρείται σημαντικό, καθώς η Γερμανία εισέρχεται σε μία νέα πολιτική εποχή, που ορίζεται από την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο ο Λάσετ ενδέχεται να αποδειχθεί ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη προτού ξεσπάσει η πανδημία και ανατραπεί το δόγμα της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τασσόταν υπέρ της αύξησης της γερμανικής συμμετοχής στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τουρκικών και τουρκογενών πληθυσμών αλλά και η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας. Η στάση του  Λάσετ στο προσφυγικό υπήρξε, πάντως, ιδιαιτέρως υποστηρικτική για την Ελλάδα, καθώς ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο και εν μέσω της κρίσης στον Εβρο είχε ζητήσει ανοιχτά την αύξηση της ευρωπαϊκής πίεσης προς την Αγκυρα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.