Header Ads

Είναι καλό για την υγεία μιας γυναίκας να έχει φίλες

.

Το ότι η ψυχική υγεία συχνά επηρεάζει άμεσα την γενική υγεία είναι γνωστό, όχι όμως και το ότι αυτός ο συσχετισμός λειτουργεί διαφορετικά στους άνδρες απ’ ότι τις γυναίκες.

Στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford, μια ομάδα κορυφαίων ερευνητών μελετά εδώ και μια δεκαετία την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον, τον νου, τον εγκέφαλο και το σώμα, προκειμένου να καταλάβει με ποιους τρόπους η μοναξιά, το άγχος ή η ανθρώπινη συνύπαρξη και η υποστήριξη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. David Spiegel δήλωσε πρόσφατα ότι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άντρας για την υγεία του, είναι να βρει μια σύντροφο και να παντρευτεί.

Αντίθετα, το καλύτερο που έχει να κάνει μια γυναίκα για να έχει καλή υγεία είναι να καλλιεργεί και να φροντίζει τη σχέση της με τις φίλες της.

Η γυναικεία φιλία είναι αντικείμενο έρευνας αυτής της ομάδας από το 2003 αν και πολλές έρευνες στο παρελθόν προσπάθησαν να εξηγήσουν την ευεργετικότητα αυτής της σχέσης στην συνολική υγεία.
Όλοι ξέρουν ότι για τις γυναίκες, οι φίλες είναι οι πιο «σημαντικοί άλλοι». Ξέρουν επίσης ότι οι γυναίκες συνδέονται με τρόπο διαφορετικό από εκείνον των αντρών, ότι επικοινωνούν διαφορετικά, αγαπούν διαφορετικά, βλέπουν τον κόσμο με άλλο μάτι.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA) στην Καλιφόρνια έδειξε, ότι ο γυναικείος εγκέφαλος αντιδρά στο άγχος παράγοντας οξυτοκίνη - την περίφημη «ορμόνη της αγάπης». Χάρη σε αυτήν, η αντίδραση «πολεμάω ή φεύγω» (fight or flight) είναι πιο συγκαταβατική κι έτσι η γυναίκα αποφεύγει τις ακραίες συμπεριφορές και αντιδρά πιο ήπια απέναντι σε προκλήσεις και προβλήματα. Η οξυτοκίνη είναι αυτή που προσφέρει το βιολογικό κίνητρο στις γυναίκες να συνυπάρχουν με άλλες γυναίκες αλλά και να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Επιπλέον, ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο συνδέονται και συνυπάρχουν οι γυναίκες τις βοηθά να αντιμετωπίζουν το άγχος και πολύ δύσκολες δοκιμασίες στη ζωή τους. Ο ποιοτικός χρόνος που έχει μια γυναίκα με τις φίλες της προκαλεί στον οργανισμό της την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας.

Οι γυναίκες μοιράζονται συναισθήματα, ενώ οι άντρες δημιουργούν σχέσεις με άξονα τις δράσεις τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν άντρα να καθίσει να μιλήσει με τους φίλους του για το πώς αισθάνεται ή για το πώς πάνε τα πράγματα στη ζωή του. Θα μιλήσει για τον αθλητισμό, για τα αυτοκίνητα, για το ψάρεμα, για το στρατό. Ναι. Για το πώς αισθάνεται; Ποτέ.

Οι γυναίκες όμως κάνουν ακριβώς αυτό μεταξύ τους. Ανοίγουν την ψυχή τους και μοιράζονται τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους με τις φίλες, τις αδερφές, την μητέρα τους.

Οι επιστήμονες τώρα ξέρουν, ότι αυτός ο χρόνος που περνάνε οι γυναίκες μαζί με άλλες γυναίκες είναι τόσο σημαντικός για την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση, όσο το τρέξιμο και η άθληση γενικότερα.

Κι ενώ πιστεύεις ότι φροντίζεις το σώμα σου όταν γυμνάζεσαι και θεωρείς χαμένο και μη παραγωγικό το χρόνου που περνάς με τους φίλους σου η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.
Στην πραγματικότητα, η αδυναμία ενός ανθρώπου να δημιουργεί και να διατηρεί ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις και να μοιράζεται τα συναισθήματά του, είναι το ίδιο καταστροφική για την υγεία όσο το κάπνισμα.

Επένδυσε λοιπόν χρόνο στις φίλες σου! Μίλησε για τα συναισθήματα και τις αγωνίες σου και μοιράσου τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές σου μαζί τους. Την ίδια στιγμή, κάνεις καλό στην υγεία σου!

Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.