Header Ads

Η αρχαία πόλη που αγωνίζεται ενάντια στους μακάκους

Περίπου 4.500 μακάκοι που τρώνε καβούρια περιφέρονται στους δρόμους της αρχαίας πόλης, Λομπούρι, ενώ πολλοί από αυτούς κατακλύζουν κεντρικά καταστήματα και πλατείες. Δεν είναι εικόνα παρμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η καθημερινότητα σε μια μικρή πόλη της Ταϊλάνδης.

Τα πρωτεύοντα πλάσματα συνήθως τρέφονται με σνακ που αρπάζουν από τους τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο, αγοράζοντας φρούτα, ξηρούς καρπούς και άλλα τοπικά εδέσματα.

Η υπομονή δεν είναι το χαρακτηριστικό των ζώων. Μερικά δεν διστάζουν να ανέβουν στο σώμα των τουριστών για να αρπάξουν τα καλούδια και να τρέξουν.

Άλλα ανοίγουν κρυφά τις τσάντες και κρέμονται από τα χέρια των ξένων. Σπόροι πέφτουν στο έδαφος και η μάχη καλά κραττεί.

Οι καταστηματάρχες βέβαια είναι συνηθισμένοι στα κόλπα τους και έχουν τρόπους να τους κρατήσουν μακριά. 

«Πώς να προσαρμοστούμε; Απλά πουλάμε τα προϊόντα μας κανονικά και όταν πλησιάσουν, προσπαθώντας να κλέψουν πράγματα, χρησιμοποιούμε σφεντόνες για να τους κρατήσουμε μακριά», λέει ο Ανεκάρτ, ένας πωλητής φρούτων που έχει το κατάστημά του σε κεντρικό σημείο της πόλης.

 

Πώς έφτασαν εκεί

Το μνημείο Phra Prang Sam Yod χτίστηκε τον 13ο αιώνα σε μια δασική περιοχή. Αρχικά ήταν ένας κλασικός ναός, αργότερα όμως μετατράπηκε σε βουδιστικό.

Καθώς η πόλη επεκτάθηκε στη γύρω περιοχή, οι πίθηκοι του δάσους παρέμειναν. Οι ντόπιοι δεν τους πείραζαν. Οι ίδιοι πίστευαν εξάλλου πως οι μακάκοι ήταν οι ζωντανοί εκπρόσωποι του θεού Χανουμάν, που θεωρούνταν σύμβολο καλής τύχης.

Τα πλάσματα ήταν ανέκαθεν κομμάτι της ζωής, ενώ πολλές φορές προσέλκυαν και τουρίστες. Η σταθερή αύξηση του πληθυσμού ωστόσο έκανε την παρουσία τους όλο και πιο δύσκολη.

Ο Nάρονγκπορν Ντοντέουμ, περιφερειακός διευθυντής του Τμήματος Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ταϊλάνδης, είπε στο CNN Travel πως άρχισε να παρακολουθεί τον πληθυσμό το 2018.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι τώρα, υπάρχουν 9.054 μακάκοι που τρώνε καβούρια - επίσης γνωστοί ως μακάκοι με μακριά ουρά.

Ο Nάρονγκπορν λέει ότι είναι αδύνατο να αρνηθεί κανείς ότι η αύξηση του πληθυσμού τους τα τελευταία χρόνια «έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους καταστηματάρχες της περιοχής».

Οι πίθηκοι είναι γνωστοί για την τολμηρή συμπεριφορά τους, εισβάλλοντας σε σπίτια και επιχειρήσεις για να κλέψουν αγαθά, καταστρέφοντας τα πάντα, από υαλοκαθαριστήρες παρμπρίζ αυτοκινήτου μέχρι σίτες παραθύρων, αφήνοντας πίσω τους ίχνη απορριμμάτων.

(Με πληροφορίες από CNN)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.