Header Ads

Brak the Mask: Ο Παύλος δεν φοβήθηκε ποτέ να εκφραστεί ελεύθερα

Δεν σταμάτησε ποτέ να σκέφτεται τον Παύλο. Δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει σε live προς τιμήν του, όπως και θα κάνει την Παρασκευή βράδυ, αν τους το επιτρέψει ο Ιανός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έπαψε ποτέ να στέλνει μέσω της τέχνης του τα μηνύματα που ήθελε να περάσει και ο Killah P.

Ο Brak the Mask μιλά στην HuffPost Greece για εκείνα που του λείπουν από τον Παύλο και εκείνα που φοβάται ότι θα έρθουν, αν και αισιόδοξος. 

- Πώς γνωριστήκατε με τον Παύλο; 

Τον Παύλο τον είχα γνωρίσει το 1999 σε ένα από τα τότε low bap φεστιβάλ στον ”Αέρα” της Πετρούπολης , ήταν σε ένα γκρουπ της freestyle productions τότε τα ”Κακά μαντάτα” και αργότερα τους ”Αντάρτα”. Mου είχε κάνει εντύπωση τότε,  καθώς στις συζητήσεις που γινόντουσαν τις μέρες του φεστιβάλ πριν από καθέ live (ξέρεις γινόντουσαν τότε συζητήσεις με διάφορους καλεσμενους από διάφορους χώρους όχι μόνο μουσικούς και υπήρχε ένας διάλογος με το κοινό πριν από κάθε live), ότι o Παύλος ήταν από τους λίγους που εξέφραζε απορίες και από τους λίγους που έπαιρνε θέση σχεδόν για όλα τα θέματα.

Θυμάμαι ένα σκηνικό, στο οποίο υπήρχε μία έντονη διαφωνία του Παύλου με τον BD Foxmoor σχετίκα με την διάσπαση της φάσης. Όταν τελείωσε ο έντονος διάλογός τους γυρνάει προς τα εμένα που έτυχε να κάθομαι δίπλα του και μου λέει χαμογελόντας «καλά δεν του τα είπα ρε πιτσιρικά;» . Έτσι γνώρισα τον Παύλο και από εκείνη την μέρα απλά χαιρετιόμασταν σε κάθε live ή σε κάποια μαζώξη κάτω στο Πέραμα στο intro που άνοιξε αργότερα το 2000 για όσους θυμούνται.

Πολύ αργότερα συναντιόμασταν και σε live που διοργάνωνε ο ίδιος . Αυτός ήταν ο Παύλος. Ένας άνθρωπος που είχε το θάρρος της γνώμης του και δεν φοβόταν να την εκφράσει ελεύθερα. Αυτό ήταν που μου είχε κάνει εντύπωση από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας μας.

 

- Επτά χρόνια μετά, τι σημάδι έχει αφήσει στη ραπ σκηνη η δολοφονία του; 

Πέρασαν επτά χρόνια και είναι όλα σαν να ήταν χθες..Τι να σου πω, το σημάδι που άφησε ο Παύλος στην hip hop κοινότητα είναι σαν μια ανοιχτή πληγή. Εναι κάτι που δεν θα κλείσει ποτέ και θα μας υπενθυμίζει πάντα για ποιο λόγο κρατάμε τα μικρόφωνα , τι πρέπει να λέμε μέσα από αυτά και ποιούς έχουμε απέναντι μας.

Επίσης ο Παύλος άφησε πίσω του το σημάδι της ενότητας καθώς μετά τον θανατό του σταμάτησε να υπάρχει και η διασπαση στην σκηνή και μαζί σταμάτησε και η διασπαση του κόσμου.Ίσως στον Παύλο να οφείλονται και τα τόσα sold out live που έχει πια η σκηνή του hip hop. Επίσης στον Παύλο οφείλεται και η άνοδος του αντιφασιστικού Rap και των διάφορων συγκροτημάτων με πιο κοινωνικοπολιτικο χαρακτήρα πια. Έκανε πολύ κόσμο να καταλάβει τι σημαίνει φασισμός και εγκληματικη οργάνωση. Γιατί όταν μιλάμε για την Χρυσή Αυγή, μιλάμε για δολοφόνους και τίποτα λιγότερο.

 

- Πώς θυμάσαι τον Παύλο; Τι είναι αυτό που δεν θα ξεχάσεις; 

Τον Παύλο τον θυμάμαι πάντα ότι ήταν ένας άνθρωπος μονίμως χαμογελαστός και πάντα με όρεξη για χαβαλέ. Τον θυμάμαι στα εγκαίνια του Intro τό 2000, εκτός ότι είχε φύγει με 4 σακόυλες δίσκους (γέλια) έκανε και χαβαλε στον καθένα με τον οποίο μιλούσε. Δυστυχώς δεν τον πρόλαβα για πολύ μέσα στην Freestyle σαν συνεργάτη γιατί έφυγε από εκεί λίγο πριν μπω εγώ ως μουσικός. Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι ότι δυο φορές που τον είχα πετύχει σε τσαμπουκά  και τις δύο κοιταζε να χωρίσει και να κανει τις δυο πλευρές να τα βρουν.Κάτι που δείχνει πόσο κατά της βίας ήταν ο Παύλος.

 

- Ποιά δικαστική απόφαση θα σας δικαίωνε; (θα μας δικαίωνε); 

Η δικαστική απόφαση που θα μας δικαίωνε είναι μία :  η καταδίκη της ηγεσίας της ΧΑ και του αρχηγού της Μιχαλολιάκου. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ντροπή και θα επιφέρει την οργή όλων μας και της οικογένειας του Παύλου.Άσε που με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν θα είναι παγκόσμιο δικαστικό σκάνδαλο αν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

 

- Ο φασισμός υπάρχει ακόμα. Ποιό μήνυμα θες να περάσεις στη νέα γενιά; 

Δυστυχώς ο φασισμός υπάρχει ακόμα και συσπειρώνετα σε Ευρώπη και Αμερική καθημερινά. Ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλά γεγονότα που το επιβεβαιώνουν. Τώρα στην νέα γενιά τι να πω, έχουν μάτια και αυτιά να δούνε και να κρίνουν. Είδαν την δολοφονία του Παύλου,άκουσαν και για άλλες δολοφονίες και επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Το να είσαι ρατσιστής σήμαινει ότι εισαι ”βλάκας”. Σημασία έχει η νέα γενιά να καταλάβει πως όλοι οι ανθρωποι ειναι ίσοι. Μακάρι να καταφέρουν ότι δεν κατάφεραν όλες οι προηγόυμενες γενιές , να εξαλείψουν τον φασισμό και τον ρατσισμό δηλαδή. Γενικά είμαι αισιόδοξο άτομο στην ζωή μου και πιστεύω πως στο τέλος θα κερδίσει ο Άνθρωπος. 

 

- Θέλω να μου πεις πώς βιώνεις την ΜΑΝΑ, Μάγδα Φύσσα, αυτά τα χρόνια 

Τι να πούμε για αυτήν την γυναίκα;  Είναι μια γυναίκα σύμβολο. Δεν δείλιασε πουθενά και αντικρίζει κάθε φορά τους δολοφόνους του παιδιού της. Στέκει εκεί όρθια μέχρι τέλους.Είναι παράδειγμα για όλους και για όλες.Πιστεύω ούτε η ίδια είχε φανταστεί ποτέ την δύναμη που έκρυβε μέσα της. Ε,  νομιζω αυτη η γυναικα ενσαρκώνει αυτό ακριβώς και μας έβαλε τα γυαλιά με τον τρόπο και την στάση της.

 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.