Header Ads

Ένωση Συντακτών Βραζιλίας κατά Μπολσονάρου στο Δικαστήριο: Έκανε συνέντευξη Τύπου χωρίς μάσκα

Φωτογραφία αρχείου. 13 Μαίου 2020. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Τζαϊρ Μπολσονάρου ισιώνει τη μάσκα του, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. REUTERS/Adriano Machado TPX IMAGES OF THE DAY

Η Ένωση Συντακτών της Βραζιλίας κατέθεσε (9 Ιουλίου 2020) καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Προέδρου Τζέιρ Μπολσονάρου, επειδή έβγαλε τη μάσκα του σε τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία ανακοίνωσε ότι μόλις είχε περάσει από τεστ με θετικό αποτέλεσμα για κορονοϊό.

Η ασθένειά του Μπολσονάρου είναι ένα ισχυρό σύμβολο της αποτυχημένης αντίδρασης της κυβέρνησής του στο ξέσπασμα της πανδημίας στη Βραζιλία, όπου καταγράφονται ορισμένα από τα χειρότερα «ρεκόρ» στον κόσμο. Περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια κρούσματα έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα στη Βραζιλία, ενώ οι νεκροί είναι περισσότεροι από 68.000.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Βραζιλίας αναγκάστηκαν να αποσύρουν δημοσιογράφους από τη δουλειά τους, μετά την έκθεση τους στον κορονοϊό κατά την συνέντευξη Τύπου Μπολσονάρου, θέτοντας τους συγκεκριμένους ρεπόρτερ σε καραντίνα μέχρι να περάσουν από τεστ για την ασθένεια.

Φωτογραφία αρχείου, 31 Μαϊου 2020. Μία από τις χαρακτηριστικές εικόνες του Μπολσονάρου, ο οποίος άλλοτε εμφανίζεται δημόσια με μάσκα (κυρίως εσχάτως) και άλλοτε την «ξεχνά». Αρχικά πάντως, την απέφευγε. Εδώ ποζάρει έφιππος ανάμεσα σε άνδες της αστυνομίας. (AP Foto/Andre Borges)

Στην καταγγελία της, η Ένωση Συντακτών ισχυρίστηκε ότι ο Μπολσονάρου διέπραξε τουλάχιστον δύο αδικήματα που σχετίζονται με την έκθεση ζωής σε κίνδυνο ή της διακινδύνευση της υγείας τρίτου προσώπου, παραβιάζοντας τις οδηγίες για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.

Η Ένωση Συντακτών της Βραζιλίας εκπροσωπεί μία από τις επαγγελματικές ομάδες που θεωρούνται «ελίτ» στη χώρα και ζήτησε να αποσταλεί η καταγγελία της στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ώστε εκείνος να αποφασίσει εάν υπάρχουν λόγοι για ποινική έρευνα.

Ο Μπολσονάρου, 65 ετών, βρίσκεται σε καραντίνα και δηλώνει ότι αισθάνεται καλά. Ο ίδιος διατηρεί μία πολύ «δύσκολη» σχέση με τους δημοσιογράφους, ισχυριζόμενος ότι υφίσταται γενικώς άδικη μεταχείριση, ενώ εύκολα χαρακτηρίζει συχνά τη δυσμενή κριτική ως «fake news».

Το γραφείο του προέδρου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό της συγκεκριμένης είδησης. Ωστόσο, ο Μπολσονάρου, που δέχεται έντονη κριτική για χειρισμούς της κυβέρνησής του έναντι της πανδημίας, ισχυρίζεται ότι η έρευνα του δικαστηρίου είναι αντισυνταγματική και κινδυνεύει να οδηγήσει σε λογοκρισία στη Βραζιλία.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.