Header Ads

Δεν αποκλείονται νέα περιοριστικά μέτρα: Σήμα κινδύνου από τον πρωθυπουργό

Το διάστημα 1-6 Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί 31.169 τεστ και έχουν βρεθεί 100 θετικά κρούσματα (AP Photo/Giannis Papanikos).

Μπορεί η συζήτηση στη Βουλή να αφορούσε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για τον κορονοϊό. Ξεκινώντας τη δευτερολογία του και με αφορμή μία αναφορά του Κυριάκου Βελόπουλου για την πανδημία, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι έτοιμη να άρει και κάποιες από τις υφιστάμενες απαγορεύσεις εφόσον οι συνθήκες ευνοούν.

«Σήμερα η ανάγκη για εγρήγορση είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν από έναν μήνα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση να ανοίξει η χώρα τα σύνορα της, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και εισαγόμενα κρούσματα. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν- ειδικά στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης- για την τήρηση των πρωτοκόλλων και ξεκαθάρισε ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, την ανησυχία της κυβέρνησης είχε εκφράσει και ο Στέλιος Πέτσας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελέγχων που θα γίνουν και θα αποφασισθεί τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας», ήταν το επίσης πολύ ηχηρό μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, καλώντας όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας και συμπληρώνοντας ότι τα πρόστιμα για τις παραβάσεις είναι αυστηρά. «Θα είναι όμως πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές», προσέθεσε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι το διάστημα 1-6 Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί 31.169 τεστ και έχουν βρεθεί 100 θετικά κρούσματα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη.

Σχετικά με την είσοδο των επισκεπτών στη χώρα, ο μοναδικός προβληματισμός που υπάρχει για την ώρα έχει σχέση με την αύξηση των θετικών κρουσμάτων στα Βαλκάνια. «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας. Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές - όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία - είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου», εξήγησε ο κ. Πέτσας. 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.