Header Ads

Novartis: Εξωδικαστικός συμβιβασμός χωρίς αναφορά για δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών

.

Η Novartis AG και μια πρώην οφθαλμολογική μονάδα θα πληρώσουν περισσότερα από 346 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση αμερικανικών ποινικών και αστικών κατηγοριών ότι δωροδοκούσαν γιατρούς, νοσοκομεία και κλινικές στην Ελλάδα και το Βιετνάμ για να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και να χρησιμοποιήσουν τα χειρουργικά προϊόντα τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε την Πέμπτη ότι η Novartis Hellas, το ελληνικό παράρτημα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, υπέγραψε εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα καταβάλει πρόστιμο 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατομμύρια δολάρια για την διευθέτηση σχετικών αστικών διώξεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Alcon Pte, τώρα μέλος της Alcon AG, υπέγραψε ξεχωριστό εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα καταβάλει πρόστιμο 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Novartis τα «έσπασε» με την Αlcon τον Απρίλιο του 2019.

Οι διακανονισμοί αυτοί αφορούν στις κατηγορίες ότι και οι δύο μονάδες παραβίασαν τον Νόμο περί Πρακτικών Διαφθοράς στο Εξωτερικό (FCPA), έναν αμερικανικό νόμο κατά της δωροδοκίας.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η Novartis Hellas συνωμότησε από το 2012 έως το 2015 για να δωροδοκήσει υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα ώστε να αγοράζουν περισσότερα φάρμακα της, συμπεριλαμβανομένου του Lucentis, το οποίο αντιμετωπίζει μια μορφή απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Η Alcon, αντίστοιχα, κατηγορήθηκε ότι από το 2011 έως το 2014 χρησιμοποίησε έναν τρίτο διανομέα για να πληρώνει στα κρυφά υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στο Βιετνάμ με σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις ενδοφθάλμιων φακών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καταρράκτη.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν επίσης τις εταιρείες αυτές ότι παραποίησαν βιβλία και αρχεία για να αποκρύψουν τις δωροδοκίες.

Η Σάνον Τάιμ Κλίγκερ, γενικός σύμβουλος της ομάδας της Novartis, σε μια δήλωση της ανέφερε ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ικανοποιημένη με τον συμβιβασμό.

Η Novartis τόνισε επίσης ότι ο διακανονισμός αυτός δεν έχει καμία αναφορά ή ισχυρισμό για δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών, κάτι που συμφωνεί και με τα δικά της εσωτερικά ευρήματα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι και τα δύο πρόστιμα ήταν μειωμένα λόγω της συνεργασίας των Novartis και Alcon με τις αρχές.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.