Header Ads

Τραπέζι για έναν: Το πιο πρωτότυπο εστιατόριο βρίσκεται στην Σουηδία

Ένα πολύ διαφορετικό εστιατόριο άνοιξε στις αρχές Μαΐου, εν μέσω πανδημίας, στην Σουηδία. Το όνομα του είναι «Bord För En», που σημαίνει «Τραπέζι για Έναν» και ισχύει κατά κυριολεξία: Το εστιατόριο σερβίρει μόνο έναν πελάτη κάθε φορά.

Το «Bord för En» βρίσκεται στην κομητεία της Σουηδίας, Γουέρμλαντ, 350 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Διαθέτει ένα και μόνο ξύλινο τραπέζι με μία καρέκλα, το οποίο βρίσκεται σε κήπο σπιτιού με θέα ένα καταπράσινο λιβάδι. Πάνω στο τραπέζι υπάρχει ένα κερί και ένα μπουκέτο από αγριολούλουδα.

«Είναι δεδομένο ότι πρέπει να προσέχετε όταν ταξιδεύετε αυτόν τον καιρό. Αλλά αν είστε στο δρόμο ή έχετε κάποια υποχρέωση στην περιοχή της Γουέρμλαντ, κάποια στιγμή πρέπει και να δειπνήσετε. Εφόσον τα περισσότερα εστιατόρια της περιοχής είναι ντράιβ-ιν, για λόγους δημόσιας υγείας, ελάτε σε εμάς, για φρέσκο αέρα και γευστικό φαγητό στην ύπαιθρο», αναφέρει ο ιστότοπος του εστιατορίου. 

Πως γεννήθηκε η ιδέα του Bord för En

Η ιστορία πίσω από το εγχείρημα είναι η εξής:

Όταν οι ηλικιωμένοι γονείς της ιδιοκτήτριας Λίντα Κάρλσον, θέλησαν να την επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αυτή και ο σύντροφός της, Ράσμους Πέρσον, έπρεπε να επινοήσουν έναν τρόπο ώστε να μοιραστούν το γεύμα μαζί τους, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Επειδή δεν μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για λόγους ασφαλείας, αποφάσισαν να βάλουν ένα τραπέζι έξω στον κήπο, ενώ ένα άλλο τραπέζι τοποθετήθηκε μέσα στο σπίτι, δίπλα στο παράθυρο, προκειμένου να μπορούν να συνομιλούν κατά την διάρκεια του δείπνου. 

Η εικόνα που αντίκριζαν οι Κάρλσον και Πέρσον όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το φαγητό, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, καθώς συνειδητοποίησαν ότι, θα μπορούσαν να προσκαλέσουν και άλλους να απολαύσουν το φαγητό τους σε ένα περιβάλλον γαλήνιο, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, κάθε απόγευμα στις επτά, ο πελάτης που έχει κάνει κράτηση, απολαμβάνει δείπνο τριών πιάτων, ακούγοντας το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών.

Προσωπικό δεν υπάρχει και το σέρβις γίνεται με ένα καλάθι που φτάνει στο τραπέζι από την κουζίνα με την βοήθεια τροχαλίας, καθώς η απόσταση που τους χωρίζει είναι πενήντα μέτρα.

Όταν ο πελάτης ολοκληρώσει το πρώτο πιάτο χτυπάει ένα μικρό καμπανάκι προκειμένου να περάσει στο επόμενο. Το μενού είναι πάντα το ίδιο, εκτός αν η Λίντα και ο Ράσμους, δεν μπορούν να βρουν τα υλικά που χρειάζονται από τους τοπικούς παραγωγούς. 

Τα μενού είναι δημιουργία του Ράσμους και απευθύνεται σε χορτοφάγους, καθώς είναι αμιγώς βετζετέριαν. Ο Ράσμους Πέρσον, εκπαιδεύτηκε ως σεφ στο Γκέτεμποργκ, εργάστηκε στο εστιατόριο Sjömagasinet που ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα ψάρια, ενώ θήτευσε δίπλα στον θρυλικό Σουηδό σεφ Λιφ Μάνερστρομ. Στο μενού υπάρχουν επιρροές από την ισπανική κουζίνα και δη της Καταλονίας, αφού για ένα διάστημα ο Πέρσον δούλευε σε εστιατόριο της Βαρκελώνης.

Το εστιατόριο θα παραμείνει ανοιχτό έως την 1η Αυγούστου ενώ θα λειτουργεί κάθε χρόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι το εστιατόριο «Bord för En», έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σεφ από το εξωτερικό και ειδικών στον χώρο της γαστρονομίας, γι′ αυτό και στην παρούσα φάση, δέχονται συνεχώς επισκέψεις όλων όσοι θέλουν να εφαρμόσουν μία παρόμοια ιδέα στην χώρα τους.

Και όπως λέει η Λίντα Κάρσον «όραμα μας είναι η δημιουργία περισσότερων εστιατορίων αυτού του ύφους με σκοπό να μοιραστούμε το συναίσθημα ‘και μαζί και μόνος’».

Πηγή: BBC

 

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.