Header Ads

Διαδικτυακή Συνδιάλεξη: Η Νέα Γενιά ‘Ερχεται το Κάπνισμα Φεύγει

.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2020, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου διοργανώνουν από κοινού, διαδικτυακή συνδιάλεξη, με θέμα: «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει». καθώς και από τη HuffPost Greece η οποία είναι και χορηγός επικοινωνίας.

 

Η συνδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ζωντανά την Τετάρτη 27 Μαΐου και ώρα 19.00 μέσω του συνδέσμου www.livemedia.gr/smokefree20, της σελίδας Facebook Smoke Free Greece, καθώς και από τη HuffPost Greece που είναι και χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

 

 


Τη συνδιάλεξη θα συντονίσουν o Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και ο κ. Χάρης Βαβουρανάκης, Ορθοπεδικός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουνοΥπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου κ. Χρύσανθος Γεωργίου.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στα νεότερα δεδομένα για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς και στη σχέση του καπνίσματος με την πανδημία CoVid-19και το stress γενικότερα. Θα τονισθεί επίσης ο ρόλος των λειτουργών Υγείας και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.

H Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Άννα Κοκκέβη θα αναφερθεί στηδιαχρονική πορεία του καπνίσματος από το 1984 μέχρι σήμερα στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας και στα νεότερα δεδομένα για μια πιο αποτελεσματική πρόληψη. Σύμφωνα με τις πανελλήνιες έρευνες που θα παρουσιάσει, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται προοδευτική μείωση του πληθυσμού των εφήβων που καπνίζουν στη χώρα μας.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιος Χρούσος θα αναφερθεί στο στρες, στη σχέση του στρες των εφήβων με το κάπνισμα, με έμφαση στην  αποδόμηση της άποψης  ότι το κάπνισμα βοηθάει στη διαχείριση του άγχους.

Θα αναδείξει στη συνέχεια τη σημασία της διαχείρισης του στρες των ενηλίκων, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας, ως προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της οικογένειας ώστε να στηρίξει τα παιδιά και τους εφήβους στην αποφυγή του στρες.

Ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης θα τονίσει τις εξαιρετικές επιτυχίες που σημειώσαμεεμείς οι Έλληνες, καταγράφοντας σχετικά μικρές απώλειες από την πανδημία, ενώ στο κάπνισμα επιτύχαμε τη μεταστροφή της φιλοκαπνιστικής αντίληψης της κοινωνίας, την αποδοχή και συνειδητή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς και τη σημαντική μείωση των καθημερινών καπνιστών στο 18.1%. Παράλληλα την τελευταία δεκαετία επιτύχαμε να μειώσουμε στο 50% και την κατανάλωση καπνικών προϊόντων στη χώρα. Ο κ. Μπεχράκης θα αναφερθεί επίσης στην προστασία των εφήβων από τη χρήση προϊόντων καπνού, στην επιδημιολογία και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα του καπνίσματος στη σχολική ηλικία, καθώς και στις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, που γίνονται από την πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία όλης της χώρας.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, πρώην Αντιπρύτανης ΑΠΘ, κ. Παρασκευή Πατάκα θα τονίσει τη σημαντικότητα του ρόλου των επαγγελματιών υγείας αλλά και των φοιτητών στη διακοπή του καπνίσματος, την εκπαίδευσή τους στην κινητοποίηση των καπνιστών και στη συμβουλευτική για τη διακοπή, καθώς αυτό αυξάνει κατά πολύ την επιτυχία των στρατηγικών για τη διακοπή του καπνίσματος.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης και στο πλαίσιο πάντοτε των κατευθύνσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση αφίσας και video που πλαισιώνουν το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει».

.

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.