Header Ads

Η δύναμη της ευγνωμοσύνης και πώς θα την αποκτήσουμε εν μέσω πανδημίας

Η πιο ισχυρή αρετή που συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της υγείας και ευεξίας

Σε αυτή την περίεργη εποχή, αισθανόμαστε πως έχουμε χάσει πολλές από τις καθημερινές συνήθειες που μας φέρνουν χαρά. Δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους και την οικογένειά μας (τους συγγενείς που ζουν μακριά), οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν σταματήσει λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης και είμαστε περιορισμένοι ως προς τις εξόδους μας.

Οπότε πώς μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες και κατά πόσο είναι αυτό εφικτό εν μέσω πανδημίας και καραντίνας;

Η ευγνωμοσύνη είναι ισχυρό συναίσθημα. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί από τα τεστ ψυχολογίας, ότι είναι η πιο ισχυρή αρετή που συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της υγείας και ευεξίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Κριστιάν Κριστιάνσον, ο οποίος προσθέτει «κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή λόγο».

Ευγνωμοσύνη σημαίνει να ψάχνουμε για το καλό στη ζωή μας και με την αναζήτηση, να εκπαιδεύουμε το μυαλό μας ώστε να στέκεται αυτόματα στις καλές καταστάσεις και να σκέφτεται θετικά. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα βοηθητική για όσους έχουν την τάση να εστιάζουν στο αρνητικό και το χειρότερο σενάριο.

Είναι μια στάση που βελτιώνει τη δική μας ζωή και τη ζωή των άλλων, εξήγησε ο Ρόμπερτ Εμονς, γνωστός ως ο επικεφαλής ερευνητής σε θέματα ευγνωμοσύνης στον κόσμο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας.

«Οι περισσότερες συμβουλές που ακούω και διαβάζω αυτές τις ημέρες αφορούν την πρακτική της ευγνωμοσύνης. Υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά είναι δύσκολη στην εφαρμογή, μερικές φορές και αδύνατη, κυρίως σε περιόδους κρίσης. Προσωπικά, προσπαθώ πολύ να αισθάνομαι ευγνώμων για όσα έχω», είπε ο Εμονς.

Πώς λοιπόν μπορούμε να «καλλιεργήσουμε» την ευγνωμοσύνη όταν μοιάζει δύσκολο;

Με τη μέθοδο «πρόβλεψης ευγνωμοσύνης»

«Ας φανταστούμε πόσο ευγνώμονες θα αισθανόμαστε όταν η ζωή θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς. Ας σκεφτούμε τις απλές απολαύσεις που στερούμαστε τώρα και στη συνέχεια ας οραματιστούμε τη στιγμή που θα τις βιώσουμε ξανά», συμβούλεψε ο Εμονς.

«Ας ευχαριστήσουμε για όσα δεν κάνουμε τώρα, αλλά θα κάνουμε στο μέλλον».

Με τρεις απλές κινήσεις

Ο Εμος δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να σκεφτούμε έναν μεγάλο αριθμό καταστάσεων για τις οποίες αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, ωστόσο, η ειδικός στο άγχος και συγγραφέας Κλόι Μπροδεριτζ πιστεύει ότι αυτή η τακτική βοηθάει συγκεκριμένες προσωπικότητες.

«Προτείνω να καταγράψουμε τρία πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες κάθε μέρα και να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται. Στο τέλος κάθε ημέρας, ας σκεφτούμε τρεις καταστάσεις που πήγαν καλά εκείνη την ημέρα. Ενας άλλος τρόπος είναι να συζητήσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μέσω Skype και Whatsapp».

Με γράμματα

Ο Κριστιάνσον συμπλήρωσε ότι ακόμα ένα καλό παράδειγμα είναι η καταγραφή των συναισθημάτων σε ημερολόγιο: κάθε βράδυ ας γράψουμε μια μικρή σημείωση με τους λόγους για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνώμονες -ακόμη και εκτενή, ως να γράφαμε ένα γράμμα. «Ετσι μπορούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας δημιουργικά».

Ας σκεφτούμε κάποιον στη ζωή μας για τον οποίο είμαστε ευγνώμονες. Για ποιο λόγο; Πώς κάνει τη διάθεσή μας καλύτερη; Πώς μας βοηθά; «Μερικοί ίσως να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική ως μια δημιουργική άσκηση και το γράμμα να απευθύνεται σε κάποιο φανταστικό πρόσωπο, ακόμα και αντικείμενο που αγαπούν».

 

Πηγή: HuffPost UK

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.