Header Ads

Η Γη κουνιέται λιγότερο λόγω κορονοϊού

Τα παγκόσμια μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν κάνει τον πλανήτη ένώ πολύ πιο ήσυχο μέρος. Και οι επιστήμονες, προφανώς, το βλέπουν αυτό.

Σε όλο τον κόσμο, οι σεισμολόγοι παρατηρούν πολύ λιγότερο σεισμικό θόρυβο - δηλαδή, οι δονήσεις που παράγονται από τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα λεωφορεία και τους ανθρώπους που κινούνται στην καθημερινότητά τους. Και με την απουσία αυτού του θορύβου, ο ανώτερος φλοιός της Γης κινείται λίγο λιγότερο.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταγράψει μείωση του σεισμικού θορύβου κατά 30% έως 50% από τα μέσα Μαρτίου, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τους γεωλόγους. Αυτό το επίπεδο θορύβου είναι ίσο με αυτό που οι σεισμολόγοι καταγράφουν την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Η μείωση του θορύβου είχε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίδραση στις Βρυξέλλες: οι επιστήμονες είναι σε θέση να ανιχνεύουν τώρα μικρότερους σεισμούς και άλλα σεισμικά γεγονότα που υπό κανονικές συνθήκες οι σεισμογράφοι δεν θα είχαν καταγράψει.

Οι σεισμολόγοι σε άλλες πόλεις βλέπουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η Πόλα Κολεμάιερ δημοσίευσε ένα γράφημα στο Twitter που δείχνει πώς επηρεάστηκε ο θόρυβος στο Δυτικό Λονδίνο, με διαδοχικές μειώσεις να καταγράφονται αρχικά με το κλείσιμο σχολείων και κοινωνικών χώρων και ξανά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για γενικευμένη καραντίνα.

Ο Σελέστε Λάμπετζ, φοιτητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δημοσίευσε ένα αντίστοιχο γράφημα που δείχνει μια ιδιαίτερα έντονη πτώση του σεισμικού θορύβου στο Λος Αντζελες.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι η μείωση του θορύβου είναι μια απογοητευτική υπενθύμιση ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών και έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην ανρθωπότητα.

Τα γραφήματα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι παράλληλα η απόδειξη ότι οι άνθρωποι ακούν τις προειδοποιήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτι τους και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξωτερική τους δραστηριότητα.

(με πληροφορίες από CNN)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.