Header Ads

Ζαχάρα ντε λα Σιέρα: Το Ισπανικό φρούριο που κρατάει μακριά τον κορονοϊό

.

Σκαρφαλωμένη στους λόφους της Ανδαλουσίας, στη νότιο Ισπανία, βρίσκεται η πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα. Κλεισμένη πίσω από τείχη, με περιμετρική θέα στην κοιλάδα, ήταν Μήλο της Εριδος μεταξύ Χριστιανών και Μαυριτανών τον Μεσαίωνα και το 1810, κατά τη διάρκεια των Ισπανοαμερικανικών πολέμων, κατελήφθη από τον Γαλλικό στρατό. 

Σήμερα, το Κάστρο της Ζαχάρα πολιορκείται από τον κορονοϊό και, μέχρι στιγμής, τον κρατάει εκτός των τειχών. Η πόλη έκλεισε τις πόρτες της στον έξω κόσμο στις 14 Μαρτίου κι ενώ η Ισπανία μετράει 112.065 κρούσματα και 10.348 νεκρούς, απάντες οι 1.400 κάτοικοι της Ζαχάρα παραμένουν υγιείς. 

«Βρισκόμαστε την τρίτη βδομάδα της εξάπλωσης και νομίζω ότι αυτό είναι θετικό σημάδι...» δήλωσε στο CNN ο 40χρονος δήμαρχος της πόλης, Σαντιάγο Γκαλβάν, ο οποίος έδωσε εντολή να κλείσουν οι 4 από τις 5 πύλες της Ζαχάρα, την ημέρα που η Ισπανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφασή του ελήφθη με την απόλυτη υποστήριξη των κατοίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Ενας στους τέσσερεις είναι άνω των 65 ετών και ο Οίκος Ευγηρίας της πόλης φιλοξενεί 30 άτομα. 

 

.

 

Πίσω από τα τείχη

Η Ζαχάρα, με τα λευκά σπίτια, τα στενά δρομάκια και το Μεσαιωνικό κάστρο της, έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Ιστορικό Μνημείο. Σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο από την Σεβίλλη, ήταν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ανδαλουσίας και τις πρώτες μέρες της εφαρμογής των μέτρων, πολλοί Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πύλες. 

Η είσοδος στην πόλη γίνεται μέσω της μοναδικής πύλης που παραμένει ανοιχτή και φυλάσσεται από έναν αστυνομικό, ενώ δύο άνδρες με προστατευτικές στολές απολυμαίνουν σχολαστικά τα διερχόμενα οχήματα. Ντυμένοι με προστατευτικές στολές που χρησιμοποιούνται στο μάζεμα της ελιάς, πλένουν τα αυτοκίνητα με διάλυμα νερού και χλωρίνης και υποχρεώνουν τους οδηγούς να τα περάσουν πάνω από ειδικά σημεία για να απολυμανθούν και τα λάστιχα. 

Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται και πίσω από τα τείχη της Ζαχάρα. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις πεντέμιση το απόγευμα, ομάδα 10 κατοίκων απολυμαίνει ψεκάζοντας όλους τους δρόμους, τις πλατείες και τις εξωτερικές όψεις όλων των κτηρίων.

 

.

 

Ολοι μαζί

Μία επιχείρηση της πόλης πληρώνει δύο γυναίκες για να διανέμουν κατ΄οίκον τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, 11 ώρες την ημέρα, για να μειωθεί στο ελάχιστο η κίνηση στους δρόμους και να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι στα σπίτια τους. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γυναικών μαγειρεύει για όλους όσοι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους και φροντίζει και κάθε άλλο είδος βοήθειας που μπορεί να χρειαστούν. 

Στους δρόμους της Ζαχάρα κυκλοφορούν το σούρουπο και δύο αυτοκίνητα, εξοπλισμένα με φωτάκια και μουσική, τα οποία καλούν τα παιδιά της πόλης να βγουν στα μπαλκόνια τους, να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους.

Εκτός από τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, η πόλη φροντίζει και για τις τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι φόροι και οι λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού των 19 εστιατορίων και μπαρ της πόλης, τα οποία ζούσαν από τον τουρισμό, πληρώνονται πλέον από το αποθεματικό του Δήμου.

Μέχρι στιγμής, η Ζαχάρα αντέχει. Κι ελπίζει ότι και αυτή η πολιορκία θα περάσει, όπως τόσες άλλες πριν απ′ αυτήν.

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.