Header Ads

Η Κίνα κατηγορεί Καναδό για κλοπή μυστικών, ενώ η Huawei ετοιμάζεται να μηνύσει τις ΗΠΑ

Η κινεζική κυβέρνηση και ο κολοσσός του χώρου των smartphones, Huawei Technologies, αύξησαν τη Δευτέρα την πίεση προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το εμπόριο και την τεχνολογία τηλεπικοινωνιών όπου έχει εμπλακεί και η οικονομική διευθύντρια της Huawei, η οποία είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες στις ΗΠΑ.

Η Κίνα κατηγόρησε τη Δευτέρα τον συλληφθέντα Καναδό πολίτη Μάικλ Κόβριγκ για κλοπή κρατικών μυστικών που έφτασαν σε αυτόν από έναν άλλο Καναδό που κρατείται, τον επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ, σε μια κίνηση που πιθανότατα θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Οτάβας και Πεκίνου. Ακόμη, η Huawei ετοιμάζει αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με νόμο ο οποίος περιορίζει την πρόσβασή της στις αγορές.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κλιμάκωση σε μια άνευ προηγουμένου κρίση για τη Huawei, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και τον Νο 2 κατασκευαστή smartphones, καθώς η Ουάσινγκτον καλεί κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της, ειδικά στα επόμενης γενιάς δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G.

Ο Σπέιβορ, σύμβουλος επιχειρήσεων με στενούς δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ, προσπαθούσε να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις σε οικονομικά projects της Βόρειας Κορέας. Αυτός και ο Κόβριγκ, πρώην διπλωμάτης, συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο, λίγο αφού οι καναδικές αρχές είχαν συλλάβει τη Μενγκ Ουανγκτζού, η οποία μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η κεντρική επιτροπή πολιτικών και νομικών θεμάτων του κομμουνιστικού κόμματος ανέφερε πως ο Κόβριγκ έμπαινε συχνά στην Κίνα χρησιμοποιώντας απλό πληκτρολόγιο και business βίζες, «κλέβοντας και κατασκοπεύοντας ευαίσθητες κινεζικές πληροφορίες μέσω επαφής στην Κίνα».

«Προφανώς προβληματιζόμαστε πολύ με αυτή τη θέση που έχει πάρει η Κίνα» είπε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σχετικά με τις εν λόγω κατηγορίες τη Δευτέρα. «Ασχολούμαστε με την υπόθεση και υποστηρίζουμε τους δύο Καναδούς που τέθηκαν αυθαίρετα υπό κράτηση από την Κίνα εξαρχής».

Οι δικηγόροι της Μενγκ μηνύουν την καναδική κυβέρνηση, την υπηρεσία φύλαξης συνόρων της και την ομοσπονδιακή αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η πελάτης τους τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε επί τρεις ώρες, κατά παράβαση των δικαιωμάτων της βάσει Συντάγματος. Ο Καναδάς είχε συλλάβει τη Μενγκ στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου, κατόπιν αιτήματος από τις ΗΠΑ, που την κατηγορούν για τραπεζική απάτη και απάτη με σκοπό την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναλλαγών μέσω θυγατρικής.

Σε μια άλλη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, η Huawei σχεδιάζει να ανακοινώσει αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης την Πέμπτη, σχετικά με αμυντικό νομοσχέδιο, ανέφερε ενημερωμένη για το θέμα πηγή στο Reuters.

Η Huawei θα καταγγείλει μια εισαγωγή στη National Defense Authorization Act (NDAA), που υπεγράφη πέρυσι και αφορά στα συμβόλαια της αμερικανικής κυβέρνησης με αμερικανικές εταιρείες, ενισχύοντας τον ρόλο της επιτροπής που εξετάζει τις προτάσεις ξένων επενδύσεων. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η NDAA στοχεύει την Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε πέρυσι τον νόμο που περιορίζει την πρόσβαση της Huawei και της ZTE σε συμβόλαια της αμερικανικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικευμένης αμερικανικής προσπάθειας να αποκλείσουν αυτές τις δύο εταιρείες, όχι μόνο από την αμερικανική αγορά, μα και από μεγάλες αγορές τηλεπικοινωνιών ανά τον κόσμο, όπου σχεδιάζονται και στήνονται δίκτυα 5G.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.