Header Ads

Αναβολή του Brexit ως τον Μάιο προτείνει η ΕΕ στην Τερέζα Μέι

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δοθεί αναβολή του Brexit ως τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο οι βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επικαλούνται το BBC και το Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ΕΕ εξετάζει την καθυστέρηση του Brexit πέρα από τις 29 Μαρτίου, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατή αναβολή για μετά τις ευρωεκλογές.

Στις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός μίλησε στους ηγέτες της ΕΕ προσπαθώντας να κερδίσει την υποστήριξή τους για μια καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, και υπό συζήτηση είναι και αναβολή ως τις 7 Μαΐου. Όπως ανέφερε, η Τερέζα Μέι μίλησε για 90 λεπτά στους Ευρωπαίους ηγέτες και ρωτήθηκε επανειλημμένα ποια ήταν τα σχέδιά της σε περίπτωση που έχανε και την τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε πως εάν καταψηφιστεί εκ νέου η συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξέλθει άνευ συμφωνίας.

«Σε περίπτωση αρνητικής βρετανικής ψήφου, οδεύουμε προς μη συμφωνία. Το ξέρουμε όλοι. Και είναι επιτακτικό να είμαστε ξεκάθαροι αυτές τις ημέρες και ώρες» είπε ο Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε πως μια μικρή καθυστέρηση στο Brexit «θα γινόταν υπό συνθήκες, εάν υπάρξει θετική ψήφος την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων....κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, τώρα η λύση είναι στο Λονδίνο».

Σύμφωνα με το Reuters, εάν καταψηφιστεί ξανά η συμφωνία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συναντηθούν ξανά για να αποφασίσουν εάν θα δώσουν περαιτέρω αναβολή, ή αν θα πρέπει να δώσουν τέλος στη διαδικασία, αφήνοντας τη Βρετανία να βγει από την ΕΕ χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, στο προσχέδιο του εγγράφου, πάνω στο οποίο συζητούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες όταν αποχώρησε η Τερέζα Μέι, δεν αναφέρει τι θα συμβεί εάν καταψηφιστεί για τρίτη φορά η συμφωνία, πέρα από το να επισημαίνει ότι τα κράτη θα έπρεπε να είναι έτοιμα για «όλα τα πιθανά αποτελέσματα».

(με πληροφορίες από BBC, Reuters) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.