Header Ads

Βρετανικό μουσείο επιστρέφει μια κλεμμένη τούφα από τα μαλλιά του αυτοκράτορα Θεόδωρου Β' της Αιθιοπίας

Ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Β' της Αιθιοπίας. 

Βρετανικό Μουσείο προχώρησε σε μια σπάνια απόφαση ικανοποιώντας αίτημα για την επιστροφή ενός ιστορικού κειμηλίου στη χώρα προέλευσης.

Το κειμήλιο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι παρά μια τούφα από τα μαλλιά του αυτοκράτορα Θεόδωρου Β′ της Αιθιοπίας του Οίκου του Σολομώντα, το οποίο εδώ και περίπου ενάμιση αιώνα βρίσκεται στην Αγγλία και εδώ και 60 περίπου χρόνια στην κατοχή του National Army Museum.

Η τούφα από τα μαλλιά του αυτοκράτορα θεωρείται εθνικός θησαυρός της χώρας και οι αρχές της Αιθιοπίας προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να επιστραφεί στην γενέτειρα του εθνικού ήρωα. 

O αυτοκράτορας Θεόδωρος Β′ έζησε τον 19ο αιώνα και αυτοκτόνησε το 1868 προκειμένου να μην αιχμαλωτιστεί από τους Άγγλους με τους οποίους βρισκόταν σε πόλεμο καθώς οι δυνάμεις της βρετανικής αυτοκρατορίας είχαν εισβάλει στην Αιθιοπία.

Ο δε γιος του αυτοκράτορα, πρίγκιπας Αλεμαγιέχου μεταφέρθηκε στην Αγγλία και συχνά αποκαλείται ως ο «αγαπημένος» ή ως ο «ευνοούμενος» της βασίλισσας Βικτορίας αφού ένα διάστημα έζησε μαζί της στο παλάτι και η ίδια μερίμνησε για την ανατροφή του. Ο μικρός πρίγκιπας όμως πέθανε τελικά σε ηλικία 18 ετών, γεγονός που αναφέρει στο ημερολόγιο της η Βικτορία με αρκετά συναισθηματικές αναφορές, ενώ ζήτησε ο νεαρός πρίγκιπας να ταφεί στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Οι αρχές της Αιθιοπίας ζητούν επίσης την επιστροφή των λειψάνων του πρίγκιπα.

O πρίγκιπας Αλεμαγιέχου.

Σύμφωνα με το BBC, η διοίκηση του μουσείου δεν έχει εκθέσει την τούφα από τα μαλλιά του αυτοκράτορα Θεόδωρου Βούτε εκθέτει φωτογραφίες αυτών καθώς, όπως δηλώνει, πως «το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο». Λέγεται ωστόσο πως πρόκειται για μια πολύ μικρή τούφα μαλλιών.

Η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να επιστρέψει το κειμήλιο αλλά, όπως τονίζει, αυτό δεν σημαίνει πως θα επιτρέψει ποτέ την επιστροφή οποιουδήποτε άλλου κειμηλίου αφρικανικής προέλευσης που έχει στην κατοχή του. «Δεν δημιουργείται προηγούμενο σε καμία περίπτωση» σχολιάζεις το μουσείο στο BBC.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αντίς Αμπέμπα οι συνομιλίες για τις διαδικασίες επαναπατρισμού του κειμηλίου μεταξύ του Μουσείου και της κυβέρνησης της Αιθιοπίας αναμένεται να αρχίσουν εντός των ημερών.

Πηγή: ΒΒC

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.