Header Ads

Γιατί οι Νήσοι Κουκ θέλουν να αλλάξουν όνομα

Να αλλάξουν το αποικιακού χαρακτήρα όνομά τους επιθυμούν οι Νήσοι Κουκ- και να πάρουν ένα το οποίο αντικατοπτρίζει καλύτερα την κουλτούρα των ιθαγενών κατοίκων τους.

Η αυτοδιοικούμενη νησιωτική χώρα , ελεύθερα συνδεδεμένη με τη Νέα Ζηλανδία, έλαβε το όνομά της από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ το 1835 και αποτελείται από μια σειρά 15 τροπικών νησιών στον νότιο Ειρηνικό, με πληθυσμό 17.500 κατοίκων. Σύμφωνα με τον Guardian, o Ντάνι Ματαρόα, επικεφαλής της επιτροπής αλλαγής ονόματος που άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο, κερδίζει σιγά σιγά κυβερνητική υποστήριξη για το εγχείρημα, και είναι στη φάση της εξέτασης 60 ονομάτων, τα οποία επελέγησαν από σειρά προτάσεων από το ευρύ κοινό.

Ο στόχος είναι να υποβληθεί στην κυβέρνηση ένα όνομα ως τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον Ματαρόα, θα πρέπει να είναι «εύκολο να το πει κανείς», αλλά παράλληλα να αντιπροσωπεύει την τοπική ιστορία και κουλτούρα. Και τότε θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Όπως τονίζει ο ίδιος στο RNZ Pacific, θα πρέπει να παραπέμπει στη χριστιανική πίστη και την κληρονομιά Μαορί των κατοίκων, «να εμπνέει περηφάνεια και να ενώνει τον λαό μας».

Είναι πιθανό, σύμφωνα με τον Guardian, το νέο όνομα να είναι στην τοπική γλώσσα (Μαορί των Νήσων Κουκ), που σχετίζεται στενά με τη γλώσσα των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας.

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα της λίστας, αν και έχει αναφερθεί κατά καιρούς το «Αβ αΐκι Νούι», ένα τοπικό όνομα για τα νησιά.

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, οι Νήσοι Κουκ μπορεί να επιλέξουν για διπλή ονομασία, όπως στη Νέα Ζηλανδία, όπου το «Αοτεαρόα» χρησιμοποιείται τόσο σε επίσημο, όσο και επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Μαρκ Μπράουν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε πως υποστηρίζει τη διερεύνηση όλων των επιλογών για νέο όνομα. Σημειώνεται πως παλαιότερη απόπειρα αλλαγής ονόματος είχε γίνει τη δεκαετία του 1990 και είχε απορριφθεί, αλλά ο Ματαρόα υποστηρίζει πως και οι 12 αρχηγοί των κατοικημένων νησιών συμμετέχουν πλέον στη διαδικασία.

Ο Κουκ είχε περάσει από τα νησιά το 1773 και το 1777 και έγιναν βρετανικό προτεκτοράτο το 1888.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.