Header Ads

Μας φταίνε όλα - Πώς βλέπουν οι Έλληνες (και οι άλλοι) την ΕΕ, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και μέλλον

Ο πρόσφυγας είναι καλός και τον θέλουμε αρκεί να έχει βασανιστεί αρκετά σε μια εμπόλεμη χώρα. Τον μετανάστη τον θέλουμε με προσόντα και δεξιότητες αλλά και πάλι μάλλον θα μας είναι βάρος γιατί θα μας παίρνει τις δουλειές και θα απολαμβάνει και κοινωνικές παροχές. Επίσης οι μετανάστες ευθύνονται για την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία και δεν ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία. 

Η κατάσταση στην οικονομία είναι κακή και τα χειρότερα έρχονται. Δεν  εγκρίνουμε τον τρόπο που χειρίζεται η ΕΕ τα προβλήματα στην οικονομία, ούτε το προσφυγικό ούτε όμως και το Brexit. Δεν βλέπουμε με καλό μάτι τις Βρυξέλλες, ούτε συγκεκριμένα την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτεται ο μέσος Έλληνας για όσα συμβαίνουν γύρω του, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Pew Research Center η οποία εξετάζει τη στάση πολιτών σε 10 κράτη-μέλη ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την οικονομία αλλά και την ΕΕ, δύο περίπου μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. 

Πρόκειται για τις χώρες: Πολωνία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα και τα στοιχεία βασίζονται σε στοιχεία από την άνοιξη του 2018. 

Καλή η ΕΕ αλλά...

Καλές προθέσεις αλλά περιορισμένη επαφή με την πραγματικότητα και συχνά αδιάφορη στα προβλήματα που υπάρχουν.

Κάπως έτσι βλέπουν οι πολίτες 10 κρατών-μελών την Ε.Ε αφού σε μεγάλο ποσοστό αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της για την προώθηση της ειρήνης (74%), την προώθηση δημοκρατικών αξιών και της ευημερίας των πολιτών (64% και 55% αντίστοιχα) αλλά την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται τις πολιτικές της ως «παρεμβατικές» (51%), συχνά ανεπαρκείς (54%) και η πλειοψηφία των πολιτών, συγκεκριμένα το 62%, εκτιμά πως οι Βρυξέλλες δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες τους.

Σε γενικές γραμμές πάντως η εικόνα των πολιτών είναι θετική για την ΕΕ αλλά εμφανίζονται αρκετά διχασμένοι για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θετική άποψη για την ΕΕ έχουν 6 στους 10 πολίτες με πιο αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα όπου μόλις το 37% έχει θετικά άποψη ενώ οι Πολωνοί είναι οι πιο θετικοί (72%).

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η εικόνα είναι πολύ διαφορετική αφού ένα 45% έχει αρνητική άποψη και ένα 50% θετική. Και πάλι βέβαια στη χώρα μας καταγράφεται το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό που φθάνει το 65%. Σε ό,τι αφορά δε το ρόλο της Κομισιόν, για το έργο της έχει θετική άποψη το 48% των πολιτών. Η Ελλάδα πάντως είναι μεταξύ των χωρών όπου καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά θετικής άποψης για ΕΕ, ΕΚ και Κομισιόν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικών απόψεων για την ΕΕ παρουσιάζονται μεταξύ των ψηφοφόρων δεξιών, λαϊκιστικών κομμάτων ενώ πιο θετικοί προς την ΕΕ εμφανίζονται οι νέοι αλλά και όσοι προσδιορίζουν εαυτούς πιο κοντά στην αριστερή ιδεολογία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΕΕ δεν περνά τη βάση όταν ζητείται από τους πολίτες να βαθμολογήσουν τις επιδόσεις σε τρία βασικά θέματα: την οικονομία, το Brexit και την προσφυγική κρίση. Στα τρία αυτά θέματα, θετική αξιολόγηση δίνει το 40%, το 38% και το 23% των πολιτών διαδοχικά ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι Έλληνες και πάλι ξεχωρίζουν καθώς είναι εξαιρετικά μικρά τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι εγκρίνουν τις πολιτικές των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα διαμορφώνονται στο 7% για το προσφυγικό, στο 14% για την οικονομία και στο 32% για το Brexit.

Μεταξύ δε των 10 χωρών της ΕΕ οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται πως είναι πεπεισμένοι ότι η Γερμανία παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Με την άποψη αυτή ταυτίζεται το 47% των πολιτών των 10 κρατών-μελών ενώ την ίδια άποψη έχουν για τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 25% και το 21%. 

Ο «καλός» πρόσφυγας και ο «κακός» μετανάστης 

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας αφορά την προσφυγική κρίση, που επισημαίνεται στα ευρήματα αυτής, μόλις το 23% των πολιτών των 10 κρατών-μελών εκτιμά ότι αντιμετωπίστηκε σωστά από την Ε.Ε. αλλά και τη μετανάστευση με πολλούς πολίτες πολλοί προσεγγίζουν το θέμα σε συνάρτηση με την τρομοκρατία και την οικονομία.

Το 77% των πολιτών δηλώνει θετικό στην φιλοξενία στις χώρες τους προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους εξαιτίας πολέμων και βίας και αυτό συμφωνούν και οι Έλληνες σε ποσοστό 69%.

 

Το 51% των πολιτών πάντως δηλώνει πως ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι μικρότερος με την Ελλάδα να ξεχωρίζει ξανά αφού με την άποψη αυτή συμφωνεί ένα συντριπτικό 82% και ακολουθούν η Ουγγαρία του Ορμπαν και η Ιταλία. Πάντως το 50% και άνω των πολιτών σε κάθε δηλώνουν πως θέλουν μετανάστες με δεξιότητες και επαγγελματική κατάρτιση.

 

Επίσης ένα 53% των πολιτών δηλώνει πως η παρουσία μεταναστών κάνει τη χώρα τους πιο δυνατή αλλά και πάλι ο διχασμός μεταξύ των πολιτών των 10 κρατών-μελών είναι αξιοσημείωτος. Μόλις το 10% των Ελλήνων συμμερίζεται αυτή την άποψη (ένα 5% στην Ουγγαρία και ένα 12% στην Ιταλία). Αντίθετη άποψη όμως έχουν οι πολίτες άλλων χωρών που δεν τους θεωρούν βάρος. Συγκεκριμένα οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας δηλώνουν σε ποσοστό ρεκόρ 62% πως οι μετανάστες κάνουν τη χώρα πιο δυνατή. 

Σε ό,τι αφορά την συσχέτιση μεταναστών-εγκληματικότητας οι απόψεις είναι μοιρασμένες αφού το 38% των πολιτών δηλώνει πως οι μετανάστες ευθύνονται για περισσότερα για τα εγκλήματα που διαπράττονται και ένα 45% υποστηρίζει το αντίθετο. Η Ελλάδα παρουσιάζει και πάλι το υψηλότερο ποσοστό πολιτών (59%) που συντάσσονται με την πρώτη άποψη. 

Παράλληλα το 57% των ερωτηθέντων στις 10 χώρες δηλώνουν πως η παρουσία μεταναστών στην Ευρώπη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων με το ποσοστό να κυμαίνεται από 39% έως 66% (στην Ελλάδα) ενώ μόνο σε Γαλλία, Ισπανία ποσοστό υψηλότερο του 50% έχει την αντίθετη άποψη.

Επίσης οι Έλληνες εκτιμούν πως οι μετανάστες θέλουν ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία σε ποσοστό 63% (μας ξεπερνούν μόνο οι Ούγγροι με 66%) ενώ το 51% των πολιτών των 10 κρατών επίσης συμμερίζεται αυτή την άποψη. Μεγάλες εξαιρέσεις, καθώς βλέπουν προσπάθειες ενσωμάτωσης των μεταναστών, οι Σουηδοί οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί.

Η δε ανησυχία για τη μετανάστευση είναι μεγαλύτερη σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου συγκριτικά με τις χώρες του βορρά με πρώτους τους Έλληνες που σε ποσοστό 89% αξιολογούν ως πρόβλημα το μεταναστευτικό.

Οικονομία: Δυο διαφορετικές πραγματικότητες και τα χειρότερα έρχονται

Τέλος ένα μέρος της έρευνας αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας. 

Όπως φαίνεται, 1 στους 2 πολίτες των 10 κρατών-μελών, εκτιμά πως η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί και αυτοί που συντάσσονται με αυτή την άποψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (87%) είναι φυσικά οι Έλληνες ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί (72%) και οι Ισπανοί (62%). Στον αντίποδα βρίσκονται οι Πολωνοί και οι  Σουηδοί που σε ποσοστό 68% και 66% εκτιμούν πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί. 

To 58% των πολιτών μάλιστα εκτιμά ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις επόμενες γενιές ενώ πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γάλλοι (80%) και ακολουθούν οι Έλληνες (69%) και οι Ιταλοί(61%). 

Επίσης μεταξύ των άλλων αρνητικών που εντοπίζει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών των 10 χωρών της ΕΕ στην παρουσία μεταναστών στη χώρα τους είναι ότι «παίρνουν τις δουλειές» και απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές. Με την άποψη αυτή συντάσσεται ένα 41% των πολιτών ενώ το 53% δηλώνει πως οι μετανάστες με τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους κάνουν τις χώρες τους πιο δυνατές. 

Κατερίνα Πρίφτη / HuffPost Greece
Από το Blogger.