Header Ads

Η μάχη των συναυλιών στα σύνορα της Βενεζουέλας

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διοργανώσει μια συναυλία αλλαηλεγγύης για τη Βενεζουέλα την Παρασκευή το βράδυ (22/2)  στην κολομβιανή πλευρά μιας συνοριακής γέφυρας, όπου τα αγαθά πρώτης ανάγκης εμποδίζονται από ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί κάθετα στο οδόστρωμα), σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Μπράνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η συναυλία του θα σώσει ζωές στη Βενεζουέλα καθώς θα συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά φαρμάκων για τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο Βρετανός έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει έως και 100 εκ. δολάρια και ελπίζει να ανοίξουν τα σύνορα για να φτάσει η βοήθειά του στους πολίτες που υποφέρουν.

 Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Μαδούρο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πραγματοποιήσει συναυλίες το Σαββατοκύριακο σε μια διαφορετική συνοριακή γέφυρα, όπου χιλιάδες απελπισμένοι πολίτες έχουν περάσει ήδη στην Κολομβία για να ξεφύγουν από την οικονομική και πολιτική κρίση στη χώρα τους. Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας υποσχέθηκαν επίσης να παραδώσουν 20.000 κουτιά με τρόφιμα στη Κουκουτά, την κολομβιανή πόλη, που για τους περισσότερους μετανάστες είναι η αρχή ενός μακρινού και αβέβαιου οδοιπορικού ταξιδιού.

«Ίσως οι αντίπαλοι καλλιτέχνες θα εκπλήξουν όλους και να τραγουδήσουν από κοινού. Ή και όχι», έγραψε στο Twitter η δημοσιογράφος Πατρίτσια Γκαρίπα.

Από την πλευρά της Βενεζουέλας, υπάρχουν στρατιώτες και πολιτοφύλακες που αποστέλλονται από δυνάμεις πιστές στον Μαδούρο, του οποίου η νομιμότητα αμφισβητείται από τον Ιανουάριο, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιντό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος κατά τη διάρκεια σημαντικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Από την κολομβιανή πλευρά, υπάρχουν ειδησεογραφικά συνεργεία και φορτηγά γεμάτα προμήθειες. Ωστόσο, ο Γκουαιντό και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν εξήγησαν πώς η βοήθεια θα φτάσει στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι η δημοσίευση των στοιχείων τους θα σήμαινε κίνδυνο ασφαλείας.

O Mανού Τσάο, που ετοιμάζεται για την συναυλία...

  Ο Μαδούρο, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από περίπου 50 άλλα έθνη ως πρόεδρος της Βενεζουέλας, έχει δεσμευθεί να μην αφήσει την αμερικανική βοήθεια να εισέλθει στη χώρα του. Είπε ότι δήλωσε τη Δευτέρα πως 300 τόνοι βοήθειας θα έφταναν αεροπορικώς από τη Ρωσία δύο ημέρες αργότερα.

Τώρα, οι μουσικές συναυλίες είναι αλληλένδετες με τη μεγαλύτερη μάχη για το ποιος έχει την εξουσία να βοηθήσει τους απλούς Βενεζουελάνους στην έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Μανού Τσάο έκλεισε ήδη να τραγουδήσει από την πλευρά του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Για τον Μαδούρο, όμως, ποιος θα πει κι ένα τραγούδι;

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.