Header Ads

Καστοριά: Εξοικονόμηση πετρελαίου από το ΕΠΑΛ

Καστοριά: Εξοικονόμηση πετρελαίου από το ΕΠΑΛ

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του έργου της αυτοματοποίησης του λέβητα του σχολείου μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικών και Αυτοματισμού του ΕΠΑΛ Καστοριάς, καθώς στους περίπου τρεις μήνες έχουν ήδη εξοικονομηθεί 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών κατασκεύασαν πίνακα αυτοματισμού, για την λειτουργία, μέσω προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή (PLC) με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, μέσω Η/Υ- tablet και κινητού τηλεφώνου.

Μάλιστα οι μαθητές προχώρησαν και στην τοποθέτηση όλων των αισθητήρων, έτσι ώστε να ελέγχονται, τόσο οι θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στο κτήριο όσο και εκτός σχολείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει σπατάλη καυσίμου, αλλά και να προστατεύεται και ο καυστήρας σε περίπτωση παγετού.

Το εντυπωσιακό με τις παρεμβάσεις αυτές είναι ότι το σύστημα αυτό κόστισε μόλις 500 ευρώ και ήδη έγινε η απόσβεση της επένδυσης. Μάλιστα το ΕΠΑΛ Καστοριάς έκανε πρόταση στο δήμο έτσι ώστε το σύστημα αυτό να τοποθετηθεί και στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής και εκτιμάται ότι αν γίνει τότε θα υπάρχει εξοικονόμηση τουλάχιστον 20.000 λίτρα  πετρελαίου θέρμανσης μέσα στο χρόνο.

Ο αυτοματισμός αυτός είναι ο πρώτος από μια σειρά εφαρμογών που θα ακολουθήσουν και έχουν ως στόχο την δημιουργία ενός «Έξυπνου Σχολείου» όπου αντικείμενα της καθημερινής μας ζωής, σε συνδυασμό με πληροφορίες της τεχνολογίας, γίνονται υβριδικά αντικείμενα, αντικείμενα δηλαδή με σκέψη, ή αλλιώς έξυπνες συσκευές (smart devices).

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

 

www.ert.gr

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/?p=1424746
Από το Blogger.