Header Ads

«Ελιξήρια νεότητας» με αίμα από νέους ανθρώπους: Απάτη από τσαρλατάνους «θεραπευτές»

Το να λαμβάνεις πλάσμα από ένα νέο άνθρωπο και να το χορηγείς σε ένα ηλικιωμένο άτομο, με στόχο να αποφύγει τη γήρανση - μια θεραπεία που έχει ενθουσιάσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley - δεν έχει κανένα αποδεδειγμένο κλινικό όφελος, ανακοίνωσε ο αμερικανικός φορέας για τον έλεγχο των τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

Ο οργανισμός εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, σχετικά με την έγχυση πλάσματος από νέους σε ηλικία δότες για την πρόληψη καταστάσεων όπως γήρανση ή απώλεια μνήμης, ή για τη θεραπεία ασθενειών όπως η άνοια, η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

«Δεν υπάρχει αποδεδειγμένο κλινικό όφελος από την έγχυση πλάσματος από νέους δότες για τη θεραπεία, μετριασμό, θεραπεία ή πρόληψη αυτών των ασθενειών και υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος πλάσματος», ανέφερε ο επικεφαλής του βιολογικού κέντρου του οργανισμού.

Η ιδέα της έγχυσης αίματος από ανθρώπους νεότερης ηλικίας για την καταπολέμηση της γήρανσης έχει προσελκύσει τεχνολογικούς επιχειρηματίες όπως ο δισεκατομμυριούχος Πήτερ Τίελ.

Το ενδιαφέρον του Τίελ προκάλεσε αρχικά η εταιρεία Ambrosia, η οποία έχει σημεία πωλήσεων σε πέντε Πολιτείες στις ΗΠΑ και πωλεί ένα λίτρο πλάσματος αίματος από δωρητές ηλικίας 16 έως 25 ετών προς 8.000 δολάρια(!), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την Ambrosia, τα πειράματα σε ποντίκια που ονομάζονται έδωσαν την έμπνευση για θεραπείες με πλάσμα από νεότερους ανθρώπους. Η έγκριση του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων (FDA) προϋποθέτει δοκιμές σε ανθρώπους, πριν οι εταιρείες μπορέσουν να μιλήσουν δημόσια σχετικά με τις ιδιότητες ενός προϊόντος.

 «Οι αναφερόμενες χρήσεις αυτών των προϊόντων δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς ή αποτελεσματικές», ανέφερε ο ο επικεφαλής του βιολογικού κέντρου του οργανισμού. «Αποθαρρύνουμε έντονα τους καταναλωτές από τη χρήση αυτής της θεραπείας εκτός των κλινικών δοκιμών, υπό την κατάλληλη θεσμική επιτροπή αξιολόγησης και την κανονιστική εποπτεία», δήλωσε.

Το πλάσμα, στην υγρή μορφή του μέσα στο αίμα, περιέχει πρωτεΐνες για να βοηθήσει τον θρόμβο (πήξη) του αίματος. Η έγχυση πλάσματος είναι μια εγκεκριμένη ενέργεια από το FDA σε περιπτώσεις τραυματισμού ή σε ασθενείς των οποίων το αίμα δεν πήζει.

 Ωστόσο, σύμφωνα με το FDA, υπάρχουν κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργικών αντιδράσεων, της υπερφόρτωσης του κυκλοφορικού συστήματος, της πνευμονικής βλάβης και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

«Ανησυχούμε γιατί ορισμένοι ασθενείς εξαπατώνται από αδίστακτους τσαρλατάνους, οι οποίοι προβαίνουν σε θεραπείες με πλάσμα από νέους δότες», ανέφερε ο ο επικεφαλής του βιολογικού κέντρου του FDA. «Τέτοιες θεραπείες δεν προσφέρουν αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη για τις χρήσεις για τις οποίες διαφημίζονται και είναι δυνητικά επιβλαβείς».

 

πηγή: Bloomberg

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.