Header Ads

Δ. Μακεδονία: Εναρκτήρια συνάντηση για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο

Δ. Μακεδονία: Εναρκτήρια συνάντηση για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 στην Κοζάνη η εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας της Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Στην τεχνική συνάντηση, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, παραβρέθηκαν μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων της Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του προγράμματος μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η στήριξη των 41 περιφερειών της Ευρώπης, έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση της απεξάρτησης από το λιγνίτη και τον άνθρακα, μέσω θεσμικών, διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να γίνουν αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατίθενται για τους σκοπούς αυτούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψη των μελών της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ορίστηκε από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συντονιστής της τεχνικής βοήθειας, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με τον  περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονία, Θεόδωρο Καρυπίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρυπίδης τόνισε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη όχι μόνο για την περιοχή αλλά για το σύνολο των λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης, ώστε να μπορέσει μέσα από συναντίληψη και συναπόφαση να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν στην εποχή πριν και μετά το λιγνίτη».

Η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε, χθες με εκπροσώπους της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε., όπου παρουσιάστηκαν από στελέχη της ΑΝΚΟ τα χαρακτηριστικά και οι προοπτικές της περιοχής στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι αποτελούν τις σημαντικότερες παραμέτρους για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη νέα περίοδο χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/?p=1424638
Από το Blogger.