Header Ads

Μήνυση από τα ΕΛΠΕ (και πάλι) κατά της πΓΔΜ για παραβίαση συμφωνίας αγοράς πετρελαίου

Καθώς οι διεργασίες κορυφώνονται σε σχέση με την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, η πΓΔΜ ελπίζει να καταλήξει σε συμβιβασμό με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» μέσω μιας νέας δίκης για μία διαφορά συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων δολαρίων. To θέμα φέρνει στην επιφάνεια δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Balkaninsight.

Η ελληνική εταιρεία είχε καταθέσει αγωγή για μια ανεκπλήρωτη σύμβαση με αντικείμενο την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Η πΓΔΜ ελπίζει ότι μέσα από διαπραγματεύσεις θα πείσει τα ΕΛΠΕ να μειώσουν το ποσό της απαίτησής τους από τα 32 εκατομμύρια δολάρια που η ελληνική εταιρεία διεκδικεί ως αποζημίωση ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της πΓΔΜ Μίλε Μποσνιάκοβσκι την Τετάρτη.

«Η κυβέρνηση ξεκινά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα μειώσει τις πιθανές ζημίες στον προϋπολογισμό της πΓΔΜ για κάτι που έχει γίνει από μια προηγούμενη κυβέρνηση”, δήλωσε ο Μποσνιάκοβσκι.

 Αυτή είναι η δεύτερη δικαστική διαμάχη μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και της μακεδονικής κυβέρνησης. Η πΓΔΜ έχασε την πρώτη δίκη το 2007 και έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δεύτερη αποζημίωση ήρθε ως συνέχεια των αντιπαραθέσεων γύρω από συμβόλαιο του 1999, όταν μία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με επικεφαλής το κόμμα VMRO DPMNE (υπό τον Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι) συμφώνησε με τα ΕΛΠΕ να αγοράσουν το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, ΟΚΤΑ, που βρίσκεται έξω από τα Σκόπια.

 Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η πΓΔΜ συμφώνησε να αγοράζει 500.000 τόνους πετρελαίου θέρμανσης ετησίως από την ΟΚΤΑ για τα επόμενα 20 χρόνια. Τότε εμπειρογνώμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η ποσότητα αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας για ενέργεια.

Το 2002, μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών διέκοψε την εφαρμογή της συμφωνίας, επιμένοντας ότι ήταν επιβλαβής και αποτέλεσμα διαφθοράς. Η κίνηση αυτή ακολουθήθηκε από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε τμήματα της συμφωνίας.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αντέδρασαν και κέρδισαν. Το 2007, το δικαστήριο των Παρισίων διέταξε την πΓΔΜ να καταβάλει στην εταιρεία 52 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για μη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Με τη νέα δίκη που θα διεξαχθεί, η εταιρεία Hellenic Petroleum (ΕΛΠΕ) απαιτεί αποζημίωση στην ίδια νομική βάση, αυτή τη φορά για την περίοδο μετά την πρώτη αγωγή (δηλαδή για τα χρόνια που ακολούθησαν).

Η 20ετής σύμβαση που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης λήγει τον Μάιο.

ΠΗΓΉ: BalkanInsight.com

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.