Header Ads

Έρευνα: Το υπερβολικό λίπος στη μέση συνδέεται με μικρότερα μεγέθη εγκεφάλου

Η παρουσία υπερβολικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της μέσης, ενδεχομένως να συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου στο Neurology- το ιατρικό περιοδικό της American Academy of Neurology.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές προσδιόρισαν την παχυσαρκία μετρώντας τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και την αναλογία μέσης- γοφών στους συμμετέχοντες της μελέτης και διαπίστωσε πως αυτοί με τις υψηλότερες αναλογίες και στις δύο περιπτώσεις είχαν μικρότερα μεγέθη εγκεφάλου.

Το ΒΜΙ είναι αναλογία βάρους- ύψους. Ορίζεται μέσω της διαίρεσης του βάρους με το τετράγωνο του ύψους. Άνθρωποι με ΒΜΙ άνω του 30.0 θεωρούνται παχύσαρκοι. Η αναλογία μέσης- γοφών ορίζεται μέσω της διαίρεσης της διαμέτρου της μέσης με τη διάμετρο των γοφών. Οι άνδρες άνω του 0,90 και οι γυναίκες άνω του 0,85 θεωρούνται παχύσαρκοι.

«Έρευνες έχουν συνδέσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου με την αποδυνάμωση της μνήμης και τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ωστόσο έρευνες σχετικά με το εάν το επιπλέον σωματικό λίπος προστατεύει ή βλάπτει το μέγεθος του εγκεφάλου δεν οδήγησαν σε συμπεράσματα» είπε ένας εκ των ερευνητών, ο Μαρκ Χέιμερ, του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο στο Λέστερσαϊρ της Αγγλίας. «Η έρευνά μας εξέτασε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και διαπίστωσε πως η παχυσαρκία, ειδικά γύρω από τη μέση, ίσως να συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου».

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 9.652 άτομα, μέσης ηλικίας 55 ετών. Από αυτούς, οι 19 προσδιορίστηκαν ως παχύσαρκοι. Οι ερευνητές μέτρησαν το ΒΜΙ, την αναλογία μέσης- γοφών και το συνολικό λίπος του σώματος και εξέτασαν την υγεία τους. Στη συνέχεια εξέτασαν μέσω MRI τους εγκεφάλους για να προσδιορίσουν τις ποσότητες της λευκής και της φαιάς ουσίας, καθώς και τα μεγέθη διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Όπως διαπιστώθηκε, λαμβάνοντας υπόψιν σειρά άλλων παραγόντων που επηρεάζουν το μέγεθος του εγκεφάλου (ηλικία, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα κ.α.), το υψηλότερο ΒΜΙ από μόνο του συνδέεται με ελαφρώς μικρότερα μεγέθη εγκεφάλου, ενώ αυτοί με υψηλά ΒΜΙ και αναλογίες μέσης- γοφών είχαν είχαν μικρότερες ποσότητες φαιάς ουσίας από αυτούς που δεν είχαν υψηλούς τους συγκεκριμένους δείκτες. Δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στις ποσότητες της λευκής ουσίας.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.