Header Ads

Παρέμβαση της Κομισιόν για τα «χρυσά διαβατήρια» σε μεγαλοεπενδυτές

H Κομισιόν σύστησε σε χώρες- μέλη της ΕΕ να εκτείνουν τους ελέγχους πάνω σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ που αποκτούν υπηκοότητες- τα αποκαλούμενα «χρυσά διαβατήρια» - μέσω επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC,η Κομισιόν σχεδιάζει αυστηρότερη και στενότερη παρακολούθηση αυτών των προγραμμάτων και των «χρυσών βιζών» που παρέχουν δυνατότητα παραμονής σε αντάλλαγμα προς μεγάλες επενδύσεις. Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να γίνει κατάχρηση με σκοπό τη φοροδιαφυγή και το «ξέπλυμα» χρήματος.

Υπενθυμίζεται πως η υπηκοότητα δίνει σε αυτόν που την έχει δυνατότητα ελεύθερης κίνησης στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, εύκολη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και άλλα δικαιώματα. Η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία παρέχουν διαβατήρια σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ που κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Επίσης, 20 χώρες δίνουν άδεια παραμονής (χρυσή βίζα).

Σε σχετικό report της η Κομισιόν λέει πως δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργούν αυτά τα προγράμματα, και ότι στήνεται ειδική ομάδα για την εξέτασή τους και την αύξηση του διαμοιρασμού πληροφοριών.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.