Header Ads

Η ποίηση στα εξώφυλλα και ο Γιάννης Μόραλης στις εκδόσεις Ίκαρος

Ο Γιάννης Μόραλης στην Αίγινα, 1989. Φωτογραφία Καίτη Τσεκένη. Αρχείο Μόραλη, ΜΙΕΤ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18.30 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138, στο πλαίσιο της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης αφιερωμένης στο Γιάννη Μόραλη.

Με τίτλο Η ποίηση στα εξώφυλλα. Ο Γιάννης Μόραλης στις Εκδόσεις Ίκαρος και συνδιοργανωτές το Μουσείο Μπενάκη και τις Εκδόσεις Ίκαρος, η εκδήλωση αποτίει φόρο τιμής στη προσφορά του καλλιτέχνη στις εικονογραφήσεις σημαντικών ποιητικών συλλογών των Εκδόσεων Ίκαρος.

Για όσους επισκέπτες το επιθυμούν, λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα στις 17.30, έχει προγραμματισθεί ειδική ξενάγηση στην έκθεση από τον επιμελητή Νίκο Παϊσιο.

Ο Γιάννης Μόραλης έμαθε την τέχνη του βιβλίου από τον δάσκαλο και μέντορά του Γιάννη Κεφαλληνό. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, άρχισε τη –σχεδόν αποκλειστική– συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο Ίκαρος και τους ιδρυτές του, τον ποιητή Νίκο Καρύδη και τον Αλέκο Πατσιφά.

Χάρη στα μαθήματα του Κεφαλληνού ήξερε ήδη πώς και τι να επιλέγει για την εικονογράφηση ενός βιβλίου, εντός ή εκτός κειμένου, και κυρίως ήξερε καλά να φιλοτεχνεί εξώφυλλα και προμετωπίδες.

Για τις εκδόσεις Ίκαρος, ο Γιάννης Μόραλης δημιούργησε πλειάδα πρωτότυπων εικονογραφήσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι προμετωπίδες για τις ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη, οι δέκα ζωγραφικοί πίνακες για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη –από τις πρώτες πολυτελείς εκδόσεις της  σύγχρονης εκδοτικής ιστορίας– και προπάντων όλα σχεδόν τα εξώφυλλα των έργων του Σεφέρη.

Η παρούσα εκδήλωση εμβαθύνει σε αυτή ακριβώς τη μακρά και γόνιμη συνεργασία, επιχειρώντας να αναδείξει όχι μόνο τις πτυχές και τους σταθμούς της, αλλά και να ιχνηλατήσει τους τρόπους επικοινωνίας και συνύπαρξης λόγου και εικόνας.

Ομιλητές:

Κατερίνα και Χρυσή  Καρύδη, Εκδόσεις Ίκαρος

Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης

Γιάννης Καρλόπουλος, Γραφίστας

Συντονιστής: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων Τάσσος και Angele Νομικού Μουσείου Μπενάκη

Είσοδος ελεύθερη στην εκδήλωση

H συμμετοχή στην ξενάγηση επιβαρύνει κατά € 2 το εισιτήριο της έκθεσης ”Γιάννης Μόραλης” (8 ευρώ, 4 ευρώ).

Πάνω από 35.000 επισκέπτες στην αναδρομική του Μόραλη

Η αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 35.000 επισκέπτες, από τους οποίους 2.950 παιδιά όλων των ηλικιών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν πραγματοποιηθεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματα και πάνω από 120 ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από τον επιμελητή της έκθεσης και ξεχωριστούς καλεσμένους, καθώς και για οργανωμένες ομάδες από ξεναγούς, ειδικά εκπαιδευμένους από το Μουσείο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.