Header Ads

Buzzfeed: Η διαμάχη Μπάνον -Βαρουφάκη για την Ευρώπη

Με τις ομιλίες του Γιάνη Βαρουφάκη και του Στίβεν Μπάνον στο Οxford Union να πραγματοποιούνται με τρεις μέρες διαφορά και με χαώδη διαφορά στο περιεχόμενο τους, το BuzzFeed τους συγκρίνει και αναρωτιέται αν η ενωμένη αριστερά που οραματίζεται ο Βαρουφάκης είναι η απάντηση στην ακροδεξιά ευρωπαϊκή εισβολή που επιχειρεί ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικά με την Προοδευτική Διεθνή που ίδρυσαν πρόσφατα από κοινού ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Αμερικάνος γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, το BuzzFeed διευκρινίζει πως πρόκειται για συνεργασία μεταξύ του Έλληνα και του ιδρύματος του Αμερικανού πολιτικού, το οποίο διαχειρίζονται η σύζυγος και ο γαμπρός του. Ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει απευθείας ανάμιξη του βετεράνου πολιτικού λόγω των καθηκόντων του στη Γερουσία.

Μέχρι το κίνημα τους να πάρει σάρκα και οστά -προς το παρόν υπάρχει μόνο ηλεκτρονικά, στο σχετικό σάιτ -, ο Βαρουφάκης δραστηριοποιείται ευρωπαϊκά μέσω του DiEM25, υποστηριζόμενος από πολιτικούς όπως ο  Μπενουά Αμόν, που ηγείτο του Σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη έχει ένα μεγάλο όραμα, αλλά μετριοπαθείς στόχους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Ενώ ο Μπάνον και οι σύμμαχοί του ελπίζουν να κερδίσουν το ένα τρίτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην  Ευρωπαϊκή Άνοιξη θα είναι ευχαριστημένοι με ένα 5 -10% πανευρωπαϊκά.

Ο Βαρουφάκης είπε στο BuzzFeed ότι δεν πρόκειται να κάνει ομιλίες επί πληρωμή για να χρηματοδοτήσει το κόμμα του:«Μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν βρήκα το θάρρος να ζητήσω χρήματα από κανέναν; Είμαι μια αποτυχία...Έχουμε ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να με πείσουν να κερδίσω χρήματα, αλλά ξέρετε, απλά δεν μπορώ να το κάνω. Δεν είμαι καλός πολιτικός και δεν θέλω να είμαι καλός πολιτικός. Πιστεύω στο πρόγραμμα» δήλωσε.

Όσο για την ευθεία αντιπαράθεσή του με τον Στίβεν Μπάνον, αυτή ήταν θέμα χρόνου να συμβεί από τη στιγμή που η ομιλία του Βαρουφάκη στο Λονδίνο είχε τίτλο «Το ευρώ και η φασιστική διεθνής του Μπάνον». Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως ενημέρωσε το κοινό που τον παρακολούθησε, ο Μπάνον είχε ακυρώσει ένα μεταξύ τους ντιμπέιτ.

Ο αποπεμφθείς σύμβουλος του Τραμπ δεν άργησε να απαντήσει: «Αυτός ο Έλληνας το είπε; Ανοησίες... Ποτέ δεν έχω υποχωρήσει από ντιμπέιτ, με οποιονδήποτε».

Δημοσιογράφος του σάιτ, αναφέρεται ότι τον άκουσε τον Οκτώβριο να λέει ότι θα είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου και στις εθνικές εκλογές, υπολογίζοντας μάλιστα ότι θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.

 

Με πληροφορίες από το BuzzFeed

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.