Header Ads

LIVE: Σύγκρουση κορυφής Τσίπρα -Μητσοτάκη για Σύνταγμα, Εκκλησία, οικονομία

Στο κοινοβούλιο ανοίγουν τα χαρτιά τους σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, στην επίσημη πρώτη για την κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.  

Η ομιλία του Πρωθυπουργού: Να κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μάθουν τα κόμματα να εμπιστεύονται περισσότερο τον λαό και τη δημοκρατία, αναφερόμενος στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις. Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών, σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα να τροποποιηθούν, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». Και προσέθεσε πως επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία,

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προ-συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας τονίζοντας ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη».

Εκτίμησε δε ότι η Εκκλησία δεν θα είναι αντίθεση σε μια τέτοια κατοχύρωση, κάνοντας.

Μητσοτάκης: Χρειάζεται πραγματικό θράσος να εισηγείστε εσείς τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη.

«Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

 

Παρακολουθήστε live τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.